Κομισιόν: «Απαράδεκτη» η κλιμάκωση της κρατικής βίας στο Χονγκ Κονγκ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την βία εκ μέρους των αρχών του Χονγκ Κονγκ ως απάντηση στην κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση τα κρατικά όργανα επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν μέτρα τα οποία θα «αναλογούν αυστηρά στην εκάστοτε περίσταση».

Η αρμόδια εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Κομισιόν, Μάγια Κοτσιγιάτσιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως «Πληροφορηθήκαμε ότι τα μέλη παροχής βοήθειας και ιατρικό προσωπικό συνελήφθησαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες, κάτι το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία».

Η κοινοτική αξιωματούχος πρόσθεσε πως «Η κάθε μορφή βίας είναι φυσικά απαράδεκτη και οι όποιες ενέργειες από τις αρχές επιβολής του νόμου θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρά ανάλογες με την περίσταση και οι θεμελιώδεις ελευθερίες, περιλαμβανομένων κυρίως των δικαιωμάτων της ειρηνικής συνάθροισης και της έκφρασης θα πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Η εκπρόσωπος ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το Reuters ότι η Κομισιόν απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εμπλακούν σε μια διαδικασία προσπάθειας αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην πρώην βρετανική αποικία το τελευταίο πεντάμηνο πέρασαν την τελευταία εβδομάδα σε μία πολύ πιο ακραία και βίαιη φάση, κατάσταση που οδήγησε στο κλείσιμο σχολείων και τραπεζών, ενώ έχει προκληθεί και ανησυχία για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίλυση της άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης.

Οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές που στρέφονται κατά της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου στο Χόνγκ Κονγκ πυρπόλησαν σήμερα το πρωί την είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του Χονγκ Κονγκ όπου βρίσκονται κλεισμένοι προκειμένου να εμποδίσουν την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία από την πλευρά της απείλησε να κάνει χρήση «πραγματικών σφαιρών» και «φονικών όπλων» εναντίον τους. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να βγουν από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Σχετικά Νέα