Κομισιόν: Αλμα για τον δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κατέγραψε σημαντική βελτίωση στην Ελλάδα τον Ιούλιο, ενώ υποχώρησε στην ευρωζώνη και την ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment indicator, ESI) στη χώρα μας διαμορφώθηκε στις 105,3 μονάδες, από τις 101,0 που ήταν τον Ιούνιο. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκε υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη, στο 102,7 (από 103,3 μονάδες), ενώ στην ΕΕ μειώθηκε στις 102,0 από 102,3 μονάδες, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Τι επηρέασε τον δείκτη οικονομικού κλίματος
Η διαμόρφωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα επηρεάστηκε θετικά από την αύξηση της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιμέρους τομείς, και συγκεκριμένα των υπηρεσιών (στις 22,1 από 7,9 μονάδες), των κατασκευών (στις -48,1 από -55,5 μονάδες), της βιομηχανίας (στις 1,7 από -0,6 μονάδες) και του λιανικού εμπορίου (στις 13,7 από 9,2 μονάδες) καθώς και από την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -20,2 από -27,8 μονάδες), σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αντίστροφα, η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη προέκυψε από τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών ενώ βελτιώθηκε οριακά η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε στην Ολλανδία (+1,7 μονάδες), την Ιταλία (+1,4 μονάδες) και την Ισπανία (+0,6 μονάδες) ενώ μειώθηκε σημαντικά στη Γερμανία (-2,4 μονάδες) και έμεινε αμετάβλητος στη Γαλλία.

Σχετικά Νέα