Κολωνάκι: Η ΕΛΑΣ αποκάλυψε κύκλωμα παράνομης αναπαραγωγής βιβλίων

Στο Κολωνάκι πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο ερευνών για κύκλωμα παράνομης αναπαραγωγής βιβλίων.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, από το Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το κύκλωμα φέρεται να δραστηριοποιούνταν σε κατάστημα παροχής υπηρεσιών εκτύπωσης, στο οποίο εντοπίστηκαν ψηφιακές βιβλιοθήκες με πάνω από 2.000 τίτλους.

Οι τίτλοι ήταν αποθηκευμένοι σε υπολογιστές του καταστήματος και προσφέρονταν για αναπαραγωγή, με οικονομικό όφελος αποκλειστικά για τον ιδιοκτήτη, χωρίς καμία ενημέρωση ή συγκατάθεση των δικαιούχων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιχείρηση εστιάστηκε στην περιοχή γύρω από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και αποκάλυψε ένα κοινό μυστικό μεταξύ φοιτητών. Σε κατάστημα παροχής υπηρεσιών εκτύπωσης της περιοχής εντοπίστηκαν ολόκληρες ψηφιακές βιβλιοθήκες, με πάνω από 2.000 τίτλους, αποθηκευμένες σε υπολογιστές και διαθέσιμες προς αναπαραγωγή με οικονομικό όφελος μόνο για τον ιδιοκτήτη.

Η υπεύθυνη του καταστήματος συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί στο αυτόφωρο, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ποινικές κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Η σημαντικότερη πτυχή αυτής της υπόθεσης είναι ότι η αναπαραγωγή όλων αυτών των έργων γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση ή ενημέρωση των πραγματικών δικαιούχων. Η παράνομη αναπαραγωγή βιβλίων αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διανομή της γνώσης μέσω θεσμικών και νόμιμων διαύλων, παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παράλληλα εξουθενώνει οικονομικά τους δημιουργούς και τους εκδότες, διαταράσσοντας τη λειτουργία της εκδοτικής αγοράς και απαξιώνοντας την ίδια την πνευματική εργασία.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν πως το φαινόμενο αυτό έχει πάρει διαστάσεις σε όλη τη χώρα. Οι αρμόδιες αρχές προχωρούν στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με έμφαση στις περιοχές γύρω από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου εντοπίζεται αυξημένη παραβατική δραστηριότητα. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην πρόληψη και την ενημέρωση του κοινού, καθώς και στη νομική αντιμετώπιση όσων ενσυνείδητα συμμετέχουν σε αυτές τις πρακτικές, είτε ως πάροχοι είτε ως αποδέκτες.

Η υποτιθέμενη «διευκόλυνση» δεν μπορεί να αποτελεί προπέτασμα ηθικής. Η παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι και ποινικά και ηθικά επιλήψιμη, καθώς πρόκειται για παράνομη αναπαραγωγή πνευματικών έργων.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μπορεί να φωτοτυπηθεί μόνο το 20% ενός βιβλίου, ενός μεμονωμένου άρθρου σε εφημερίδα ή περιοδικό και να αποδοθούν τα «δεδουλευμένα» στους δημιουργούς. Κι αυτό γιατί η γνώση πρέπει να διακινείται ελεύθερα, αλλά όχι εις βάρος των δημιουργών, των εκδοτών και εντέλει της υψηλής ποιότητας συγγραμμάτων και επιστημονικών βιβλίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα