

Πάνω από 13.000 άνθρωποι στην Κολομβία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους φέτος λόγω των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων και κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην οποία είχε χθες πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η κατάσταση στην περιοχή (στις ακτές) του Ειρηνικού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», ανέφερε στην έκθεση ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. «Χιλιάδες άμαχοι εγκλωβίζονται στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ παράνομων ένοπλων δραστών και δυνάμεων επιβολής του νόμου».
Σύμφωνα με την έκθεση, 13.422 άνθρωποι, εκ των οποίων 5.574 ανήλικοι, εκτοπίστηκαν λόγω της βίας στη χώρα το 2021.
Η Κολομβία βιώνει φέτος τις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων από την υπογραφή το 2016 της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Μπογοτά και των ανταρτών της FARC.
Σύμφωνα με ειδικούς, το κράτος δεν έχει ανακτήσει τον έλεγχο εδαφών που προηγουμένως έλεγχαν οι μαρξιστές αντάρτες, το οποίο έχει διευκολύνει την εδραίωση νέων ένοπλων οργανώσεων. Αποστάτες της FARC, αντάρτες της οργάνωσης ELN και συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος που σχημάτισαν πρώην παραστρατιωτικοί μάχονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων μεταλλείων.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.
Το Χάρβαρντ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για τις περικοπές χρηματοδότησης
Σε μετωπική σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο οδηγείται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο κατέθεσε.
ΗΠΑ: Μεσίστιες οι σημαίες σε ένδειξη πένθους για τον πάπα Φραγκίσκο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημόσια.