«Κόκκινη ειδοποίηση» της Interpol για το καταζητούμενο στέλεχος της Wirecard

Η Interpol εξέδωσε σήμερα «κόκκινη ειδοποίηση» για τον Γιαν Μάρσαλεκ, το καταζητούμενο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard η οποία κατέρρευσε τον Ιούνιο μετά από σκάνδαλο.

Ο Γιαν Μάρσαλεκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Wirecard πιστεύεται ότι κρύβεται κοντά στη Μόσχα υπό την προστασία της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU της Ρωσίας, όπως ανέφερε η εφημερίδα Handelsblatt.

Το περιοδικό Der Spiegel της Γερμανίας, ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat και ο ιστότοπος ειδήσεων The Insider της Ρωσίας είχαν αναφέρει ότι ο Μάρσαλεκ κατέφυγε στη Λευκορωσία μέσω Εσθονίας λίγες ώρες μετά την απόλυση του στις 18 Ιουνίου. Η Λευκορωσία και η Ρωσία δεν είχαν ουσιαστικά κανένα συνοριακό έλεγχο από το 1995.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ο Μάρσαλεκ βρισκόταν στο μικροσκόπιο αρκετών κρατικών υπηρεσιών πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Wirecard αφού φερόταν να έχει σχέσεις με ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και τον ρωσικό στρατό.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιουνίου αποκαλύφθηκε ότι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ένα τέταρτο του ισολογισμού της Wirecard, δεν υφίστατο. Μετά ξεκίνησε μια διαδικασία επίρριψης ευθυνών μεταξύ τραπεζών, ελεγκτικών εταιρειών και αρμοδίων αρχών, φέρνοντας επίσης στο προσκήνιο και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο γερμανικό σύστημα ελέγχου και εποπτείας των εταιρειών πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Σχετικά Νέα