Κοινωνικός τουρισμός: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του 2020 που αφορά 300.000 δικαιούχους, όπως προανήγγειλε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

O διοικητής του ΟΑΕΔ μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης (11/06) είπε ότι «μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανοίξει η πλατφόρμα, όλη η αίτηση είναι ηλεκτρονική, δεν χρειάζεται να πάνε οι ενδιαφερόμενοι σε κάποια υπηρεσία, δεν χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία πουθενά, όλα γίνονται ηλεκτρονικά».

Eν συνεχεία αναφέρθηκε στον τρόπο που θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος λέγοντας ότι: «Κανείς δεν παίρνει χρήματα στο χέρι. Παίρνουν έναν μοναδικό ηλεκτρονικό αριθμό δηλαδή ουσιαστικά μια ηλεκτρονική επιταγή την οποία όταν πάνε στο ξενοδοχείο λένε στον ξενοδόχο τον αριθμό αυτόν και ανάλογα με τα βράδια των διανυκτερεύσεων χρησιμοποιείται η επιταγή».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους δικαιούχους και στα εισοδηματικά κριτήρια του προγράμματος λέγοντας πως «δικαιούχοι είναι όσοι εργαζόμενοι έχουν τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στο ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας ή έχουν 50 ημέρες παροχή μητρότητας ή έχουν 50 ημέρες επιδότηση ανεργίας, είτε έχουν ένα συνδυασμό των παραπάνω για 50 ημέρες το προηγούμενο έτος ή είναι γραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Δηλαδή ουσιαστικά είναι για εργαζόμενους και ανέργους που έχουν 50 ημέρες είτε ασφάλισης είτε ανεργίας επιδοτούμενης μέσα στο προηγούμενο έτος».

«Δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, όλοι μπορούν να κάνουν αίτηση αλλά η μοριοδότηση σταματάει στις 30.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι 12.000 ευρώ υπάρχει μεγαλύτερη μοριοδότηση, μέχρι 20.000 ευρώ η δεύτερη μεγαλύτερη μοριοδότηση και μέχρι 30.000 ευρώ η τρίτη μεγαλύτερη μοριοδότηση για οικονομικό εισόδημα. Δηλαδή ουσιαστικά όλοι μπορούν να κάνουν αίτηση αλλά η μοριοδότηση σταματάει στις 30.000 ευρώ», πρόσθεσε και τόνισε πως «υπάρχουν μόρια για τα παιδιά και για το πόσες μέρες έχεις ασφάλιση».

Δικαιούχοι του προγράμματος:

ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:

  • 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν
  • επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
  • συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
  • είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Στην ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑμεΑ. Η επιταγή χορηγείται χρόνο παρά χρόνο, εκτός αν πρόκειται για ΑμεΑ, που μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα.

Τα κριτήρια

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται επίσης ηλεκτρονικά με μοριοδότηση.

Λαμβάνονται υπ’ όψιν στοιχεία οικογενειακής, οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης. Κριτήρια είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών, ο αριθμός ημερών ασφάλισης της προηγούμενης τριετίας και ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας.

Επιχειρήσεις

Για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων απαιτείται μόνο η εξακρίβωση της νόμιμης λειτουργίας τους. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν συμπεριλαμβάνονται σε ένα δυναμικό Μητρώο, αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι που λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού επιλέγουν ελεύθερα το τουριστικό κατάλυμα που επιθυμούν από το Μητρώο και επικοινωνούν με την επιχείρηση για την κράτηση δωματίου στη χρονική περίοδο που τους ενδιαφέρει κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα