Κοινωνικό μέρισμα: Γιατί δεν θα δοθεί σε όλους – Ποιοι θα λάβουν ενίσχυση

Oριστικό τέλος στο κοινωνικό μέρισμα έβαλε επίσημα η κυβέρνηση για το 2020. Παρά τις φημολογίες του προηγούμενου διαστήματος που έκαναν λόγο για πληρωμές στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και σε όσους δεν ενισχύθηκαν από τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό, αποδείχθηκε ότι φέτος δεν υπάρξει καταβολή κοινωνικού μερίσματος, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι μόνοι που θα λάβουν μια επιπλέον οικονομική ενίσχυση, σαν κοινωνικό μέρισμα, είναι οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι οποίοι θα πάρουν διπλάσιο ποσό με την τακτική καταβολή του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το μέτρο αφορά 482.385 πολίτες από 256.562 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.
Γιατί δεν θα δοθεί φέτος κοινωνικό μέρισμα

Ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να μην δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες είναι η έλλειψη πλεονάσματος, που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2019 καταβλήθηκε κοινωνικό μέρισμα σε 270.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, όμως την ίδια χρονιά κοινωνικό μέρισμα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα είχε ήδη καταβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το προηγούμενο Πάσχα. Τον Δεκέμβριο του 2018 είχε καταβληθεί μέρισμα σε περισσότερα από 1.600.000 άτομα από το τότε υπερπλεόνασμα.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος το 2019 ήταν:

  • Νοικοκυριά με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ
  • Νοικοκυριά στα οποία είτε ο/η υπόχρεος ή ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος/η, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο μοναδικός γονέας αρκεί να είναι μακροχρόνια άνεργος
  • Νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος
  • Νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ως ΑΜΕΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα