Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Ιαν 7th, 2017

Koτζιάς: Σε καλό κλίμα η συνάντηση αλλά δεν φτάσαμε σε «πλησιέστερη σκέψη» με τον Τσαβούσογλου

Το Κυπριακό κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Παρόντες στη συνάντηση – που διήρκεσε 50 λεπτά – ήταν επίσης, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αλλά και ο ειδικός μεσολαβητής για την διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, καθώς συζητήθηκε επίσης το θέμα της ονομασίας και η πορεία των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ το πρωί είχε πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα ασφάλειας, εν όψει και της διάσκεψης της Γενεύης, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν πως θα το χειριστεί. «Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις, γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα» Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους, με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Αναλυτικά η δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη:

«Η μονοήμερη επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί πολύπλευρα πετυχημένη. Έγιναν σειρά από συναντήσεις, τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις όσο και με το εβραϊκό λόμπι.

Η συνάντηση μου με τον Mevlüt Çavuşoğlu έγινε σήμερα το πρωί, όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα.

Συνάντησα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αργότερα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου συζητήσαμε κύρια το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Επίσης, είδα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Συναντήθηκα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον κ. Flynn και την αναπληρώτριά του. Είδα τον Προσωπάρχη του Προέδρου καθώς και σειρά από Ελληνοαμερικάνους που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του».

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo