Κλιματική αλλαγή: Η Γη έχασε 28 τρις τόνους πάγου σε λιγότερο από 30 χρόνια

Από το 1994 ώς το 2017 συνολικά 28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν εξαφανιστεί από την επιφάνεια της Γης με τους επιστήμονες να αποδίδουν το φαινόμενο αποκλειστικά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι αριθμοί αυτοί προέρχονται από έρευνα βρετανών επιστημνόνων που ανέλυσαν δεδομένα δορυφόρων απο βόρειο και νότιο πόλο, βουνά και παγετώνες ώστε να μετρήσουν την απώλεια των πάγων λόγω της υπερθέρμανσης που προκαλείται από την αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν το επίπεδο απώλειας πάγων ως “συγκλονιστικό” , σύμφωνα με τον Guardian, και προειδοποίησαν ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις τους μέχρι το τέλος του αιώνα η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κατά ένα μέτρο.

Οι ίδιοι προειδοποίησαν επίσης ότι το λιώσιμο των πάγων σε αυτές τις ποσότητες μειώνει την ικανότητα του πλανήτη να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία. Ο πάγος εξαφανίζεται και η θάλασσα ή το έδαφος που υπάρχει από κάτω απορροφά όλο και περισσότερη θερμότητα, αυξάνοντας περαιτέρω τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Επίσης, η απώλεια παγετώνων σε οροσειρές απειλεί να εξαφανίσει πηγές γλυκού νερού από τις οποίες εξαρτώνται οι τοπικές κοινότητες.

Η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε δορυφορικές έρευνες παγετώνων στη Νότια Αμερική, την Ασία, τον Καναδά και άλλες περιοχές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα