Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας – Σειρήνες στο βόρειο Κόσοβο

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο το απόγευμα της Κυριακής, με αναφορές από τοπικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για μεγάλη παρουσία οχημάτων έκτακτης ανάγκης σε όλη την περιοχή.

Το υπόβαθρο του συμβάντος δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι έκλεισε τα συνοριακά περάσματα Bernjak και Jarinje στην κυκλοφορία λόγω οδοφραγμάτων που είχαν τοποθετηθεί σε αυτούς τους δρόμους. Τα οδοφράγματα φέρεται να είχαν στηθεί από ντόπιους Σέρβους.

Άλλα σημεία διέλευσης των συνόρων λειτουργούν κανονικά σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου ετοιμάζονται να απαιτήσουν από τους Σέρβους που το επισκέπτονται να αντικαταστήσουν τα σερβικά διαβατήριά τους με προσωρινή ταυτότητα ενώ βρίσκονται στη χώρα και να απαιτήσουν την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στη χώρα με πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία «ποτέ δεν βρέθηκε σε πιο περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση [σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο] από ό,τι είναι σήμερα».

Ο Βούτσιτς ζήτησε από όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ειρήνη, αλλά προειδοποίησε ότι «αν δεν θέλουν να διατηρήσουν την ειρήνη, σας λέω – η Σερβία θα κερδίσει».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τοποθετήθηκε σχετικά με τις εντάσεις το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι το σχέδιο του Κοσσυφοπεδίου να απαιτήσει προσωρινά έγγραφα για τους Σέρβους «είναι ένα βήμα προς την απέλασή τους από το Κοσσυφοπέδιο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα