Κλίμα ανάκαμψης στην Ασία, με επενδυτές να “αγοράζουν στη βουτιά”

Κλίμα ανάκαμψης επικρατεί την Τρίτη στα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, σε παράλληλη κίνηση με τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, που τη Δευτέρα ήταν κλειστή λόγω εθνικής αργίας στις ΗΠΑ.

“Τα σημερινά κέρδη είναι μια προσπάθεια κάλυψης μέρους των προηγηθεισών απωλειών, με τις κινήσεις να υποδεικνύουν ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους εκείνοι οι οποίοι αγοράζουν τη βουτιά”, σημειώνει ο Yeap Jun Rong της IG, σε έκθεσή του.

Στο ταμπλό, o Nikkei κατέγραψε άνοδο 1,84%, στις 26.246,31 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κερδίζει 0,75%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται κατά 1,44%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai υποχωρεί κατά 0,40%, ενώ ο Shenzen “χάνει” 1,25%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άλμα 2,35%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 1,41%.

Η γενική ανησυχία των επενδυτών είναι ότι η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη να ελέγξουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών μέσω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ιαπωνία και Κίνα έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να ακολουθήσουν τον δρόμο της αύξησης επιτοκίων, με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα και την Bank of Japan να κρατά τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, παρά την ανησυχία για την αποδυνάμωση του γιεν.

Οι Νεοζηλανδοί, εξάλλου, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις προοπτικές των οικονομικών τους, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται, όπως και τα επιτόκια, σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα που προσθέτει στις ενδείξεις για την επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Westpac McDermott Miller, υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό στις 78,7 μονάδες τον Ιούνιο από τις 92,1 μονάδες τον Μάρτιο. Ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος για τον δείκτη είναι οι 110 μονάδες.

“Οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών έχουν συρρικνωθεί με έναν τρόπο που δεν έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες”, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Westpac, Michael Gordon.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, Philip Lowe, δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν αναμένει ύφεση στη χώρα στα επόμενα χρόνια.

“Δεν βλέπω ύφεση στον ορίζοντα”, τόνισε.

Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 50 ετών, και η συμμετοχή στην αγορά εργασίας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, τόνισε ο Lowe μιλώντας σε επιχειρηματικό όμιλο.

Ο αριθμός των Αυστραλών που βρίσκονται σε απασχόληση, είναι περισσότερο υψηλός από ποτέ και ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώνεται σε υψηλό-ρεκόρ, ενώ τα νοικοκυριά έχουν ισχυρά αποθέματα”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα