Κλείνει το κέντρο φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο

Κλείνει το κέντρο φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων του Λαυρίου ύστερα από τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας, κατά τις οποίες αποτελούσε σταθερό σημείο έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το κέντρο ουσιαστικά δεν δέχεται νέους πρόσφυγες από το 2017 αλλά φιλοξενούσε ακόμα 100 περίπου Κούρδους κυρίως πολιτικούς πρόσφυγες που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Υπό αυτή την έννοια ήταν πάντα μια κατηγορία της Τουρκίας που υποστήριζε ότι στο Λαύριο υπήρχε κέντρο εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών, ενώ εκεί φιλοξενούνταν κάποιοι γερόλυκοι του PKK και οικογένειες.

Οι μισοί από αυτούς, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, έχουν συμφωνήσει να μεταφερθούν όπως

άλλωστε και ο δήμος του Λαυρίου, που με σημερινή τροπολογία παίρνει το κέντρο για να στεγάσει τις δημοτικές του υπηρεσίες.

Οι άλλοι μισοί πρόσφυγες διαφωνούν, όμως τα οφέλη από το κλείσιμο της εγκατάστασης εκτιμάται ότι θα είναι απείρως μεγαλύτερα από τις ζημιές και όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα καθώς η Τουρκία προσέδιδε συμβολική σημασία στο Λαύριο.

Η απόφαση ελήφθη πριν ένα δίμηνο αμέσως μετά τους σεισμούς στην Τουρκία. Οι πρόσφυγες και οι οικογένειές τους θα μεταφερθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής προσφύγων όπως αυτό της Μαλακάσας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα