«Κλειδώνει» η παράταση του lockdown – Το σχέδιο

Για τουλάχιστον 2 εβδομάδες αναμένεται να πάρει παράταση το lockdown – όπως όλα δείχνουν- και αυτό γιατί θεωρείται δύσκολο από τους λοιμωξιολόγους εντός 12 ημερών να γίνει διαχειρίσιμη η κατάσταση, τη στιγμή που ο στόχος για άρση των περιοριστικών μέτρων από τους ειδικούς είναι να μειωθούν τα νέα κρούσματα στα 500. Επί τάπητος έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη, με την προσδοκία των εμβολιασμών.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, όταν το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση. Τα επόμενα κυβερνητικά βήματα απαιτούν σύνεση και προσοχή, ενώ όπως όλοι συνομολογούν τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα θυμίζουν σε τίποτα την κανονικότητα του παρελθόντος.

Τον τόνο έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σταδιακά θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα με περιορισμούς, αλλά όχι στη βάση του lockdown. Μάλιστα, επισήμανε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Είναι γεγονός πως το σύστημα υγείας δέχεται ισχυρές πιέσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση έχει φτάσει εκτός ορίων, οι κλίνες ΜΕΘ εξαντλούνται, ενώ το όριο ηλικίας των ασθενών από covid-19 ολοένα και μειώνεται. Οι αριθμοί αποτυπώνουν τη θλιβερή εικόνα της επιδημίας, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται στις 450 ημερησίως, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 10%.

Mακραίνει η «μαύρη» λίστα

Η μακάβρια λίστα αυξάνει δραματικά, καθώς 63 άνθρωποι ακόμη έχασαν τη ζωή τους. Τη μοιραία επίπτωση της επιδημίας δείχνουν τα συνολικά στοιχεία των νεκρών: από τους 1.228 θανάτους που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, οι μισοί, 602, έχουν καταλήξει τις τελευταίες 17 ημέρες του Νοεμβρίου.

Η γεωγραφική «ακτινογραφία» των κρουσμάτων

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν τα περισσότερα κρούσματα της ημέρας, 513 και 595 αντίστοιχα. Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται ακόμη στη Λάρισα (159 κρούσματα), στις Σέρρες (102), στη Δράμα (87), στην Πέλλα (76), στην Ημαθία (62), στο Κιλκίς (48), στη Φλώρινα (58), στη Χαλκιδική (52), στη Μαγνησία 42).

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα