ΚΚΕ: Στο στόχαστρο των πολυπλόκαμων μηχανισμών παρακολούθησης της ΕΕ τα δικαιώματα των εργαζομένων

Στη συζήτηση με τον Τζούλιαν Κινγκ, Επίτροπο αρμόδιο για την «Ένωση Ασφάλειας» της ΕΕ, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, καταγγέλλοντας «το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΕΕ για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, την ώρα που ενισχύει τους πολυπλόκαμους αντιδραστικούς μηχανισμούς παρακολούθησης και συγκέντρωσης δεδομένων».

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στον Τζούλιαν Κινγκ, είπε: «Κύριε Επίτροπε, τι μας είπατε εδώ; Ότι πρώτα συλλέγετε μαζικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων και κάποτε… στο μέλλον θα φτιάξετε νομικό πλαίσιο διατήρησης δεδομένων. Δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα των λαών βρίσκονται στο στόχαστρο κι εσείς επιχειρείτε να ξεμπερδέψετε με ευχές για προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων ή για τον κανονισμό GDPR; Ποιος άραγε μπορεί να ελέγξει το τι και πώς συλλέγεται στο όνομα της ‘ασφαλείας’, να ελέγξει τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς και δίκτυα παρακολούθησης, δακτυλοσκόπησης, συγκέντρωσης δεδομένων πληροφοριών, με επεξεργασία στοιχείων σε διασύνδεση  με μεγάλους ομίλους τηλεπικοινωνιών με πώληση ή διαρροή στοιχείων για εμπορικούς, πολιτικούς κ.ά. λόγους. Σήμερα οι λαοί είναι εκτεθειμένοι από την καταγραφή από το απλό κλικ στον υπολογιστή τους ως την ενοχοποίηση ακόμα και των ταξιδιωτικών προορισμών τους».

«Μιλάτε για ‘καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης’, έννοια που με αυθαίρετο τρόπο γίνεται λάστιχο. Ενοχοποιείται η συμμετοχή στο εργατικό κίνημα, η συνδικαλιστική δράση, διώκεται ακόμα κι η απλή απεργία, τυλίγονται ‘σε μια κόλλα χαρτί’ άνθρωποι με βάση υποψίες κι αυθαίρετες ερμηνείες. Πού ξεκινά και πού σταματά η ριζοσπαστικοποίηση; …σκόπιμη θολούρα που καλλιεργεί η ΕΕ.. Άλλωστε – ξέρετε πολύ καλά – ότι οι γνωστές ομάδες με την αποκρουστική δράση τους χρηματοδοτήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ, από κυβερνήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, έγιναν πιόνια σε ανταγωνισμούς και πολέμους μεγάλων συμφερόντων. Το ερώτημα λοιπόν είναι : Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες….» πρόσθεσε ο Κ. Παπαδάκης.

«Είμαστε όμως βέβαιοι ότι οι λαοί θα σπάσουν τις αλυσίδες τους και τις ηλεκτρονικές που τους φοράτε εσείς, οι κυβερνήσεις σας και το σύστημά σας με μέθοδο αυτήν την περίοδο» κατέληξε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Συμπλήρωμα της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ ο λεγόμενος “Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων”»

Στη συζήτηση στην Επιτροπή Απασχόλησης (EMPL) του Ευρωκοινοβουλίου όπου οι εκπρόσωποι της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, Timo Harakka (υπουργός απασχόλησης της Φινλανδίας) και Aino-Kaisa Pekonen (υπουργός κοινωνικών υποθέσεων και υγείας της Φινλανδίας) παρουσίασαν τους «αντεργατικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ΕΕ για το επόμενο χρονικό διάστημα», όπως αναφέρει το ΚΚΕ παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ο οποίος σύμφωνα με σχετική ενημέρωση ανέφερε: «Στην Ελλάδα όπως και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ έχει με αυστηρότητα εφαρμοστεί και εξειδικευτεί η αντεργατική νομοθεσία της ΕΕ για την απασχόληση. Έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα: στην προηγούμενη 8ετία ο μέσος μισθός έπεσε 20%, ο μέσος μισθός για την ελαστική απασχόληση 35%, αυξήθηκε η ελαστική απασχόληση πάνω από το 30%, η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα για τους νέους. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν διαλυθεί σχεδόν σε όλους τους κλάδους».

«Αποδεικνύεται ότι τα μέτρα της ΕΕ – ο ευρωπαϊκός πυλώνας δικαιωμάτων, η λογική της κινητικότητας – δεν έρχονται να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση, αλλά δρουν σαν συμπλήρωμά της. Εγγυώνται ένα πραγματικά πολύ χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, ακόμη χαμηλότερο από τα όρια της φτώχειας που έχει βάλει η ΕΕ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι όροι για να υποχωρεί ακόμη περισσότερο το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Ακόμη και μπροστά σε κραυγαλέες περιπτώσεις εργοδοτικής τρομοκρατίας όπως οι καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς σε μονοπώλια όπως στην Amazon στη Βρετανία ή μετά το μεγάλο σεισμό στην Αττική την περασμένη εβδομάδα, όπου λεπτά μετά οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν από την εργοδοσία να μπουν να δουλέψουν, τι κάνουν τα κράτη-μέλη σχετικά με τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων; Στην Ελλάδα και με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε Ιταλία-Βέλγιο-Σουηδία-Βρετανία κ.α. οι κυβερνήσεις υιοθετούν νομοθεσία που δυσκολεύει την κινητοποίηση των εργαζομένων, την απόφαση για διοργάνωση απεργίας» επισήμανε ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος, προσθέτοντας «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί – όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας – έχουν ξεχαρβαλωθεί και τώρα ανατίθεται στη λεγόμενη “Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας” ο έλεγχος της εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων, της μείωσης των αποδοχών, της αύξησης της ελαστικής απασχόλησης, της απαγόρευσης της οργάνωσης της εργατικής τάξης στους χώρους δουλειάς αφήνοντάς την έκθετη στην εργοδοσία».

«Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους πρέπει να δώσουν χωρίς καμιά αναμονή αγωνιστική απάντηση», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα