ΚΚΕ: Η τηλεργασία μετατρέπεται σε όπλο για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η τηλεργασία για τα εργασιακά δικαιώματα, όταν αυτή μετατρέπεται σε «όπλο για μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους» τονίζει το ΚΚΕ, σε φυλλάδιο που εξέδωσε. Θέμα του, η αποτίμηση δύο μηνών εφαρμογής της τηλεργασίας λόγω της πανδημίας.

Όπως τονίζει η αναγκαστική τηλεργασία λόγω την πανδημίας και αποσυμφόρηση των κτιρίων φαίνεται ότι είναι κάτι «πρωτοπόρο», αλλά «όχι προς όφελος των εργαζόμενων, αλλά για τους εργοδότες, οι οποίοι αξιοποιούν την τεχνολογία και την τηλεργασία ως εργαλεία τους για την αύξηση των κερδών τους, εντείνοντας την “ευελιξία” στη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων».

Επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια στην ευρωπαϊκή Συμφωνία Πλαίσιο για την τηλεργασία αναφέρεται για λογαριασμό των μονοπωλίων ότι επιδιώκουν “να εκσυγχρονίσουν την οργάνωση της εργασίας, συμπεριλαμβάνοντας διευθετήσεις για την ελαστική εργασία, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την πραγματοποίηση της αναγκαίας ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας”», σχολιάζοντας «Δηλαδή δουλειά και ζωή λάστιχο».

Προσθέτει ότι ΣΕΒ, επιχειρηματίες και τραπεζίτες που «ζητούν την καθιέρωση της τηλεργασίας επιτακτικά τα τελευταία χρόνια», «τώρα βρήκαν την ευκαιρία να την επιβάλουν και ζητάνε πλαίσιο για την εφαρμογή της» και «γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, άνοιξε το δρόμο για την εφαρμογή της από τις επιχειρήσεις, μαζί με τις υπόλοιπες αντεργατικές διατάξεις, τις αναστολές συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία, τις μειώσεις μισθών, την ενοικίαση εργαζομένων».

Παράλληλα, επικρίνει τον ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «έσπευσε να προλάβει τη ΝΔ στη νομοθέτηση της επέκτασης της τηλεργασίας, καταθέτοντας δέσμη μέτρων προς το αντιδραστικότερο».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «η εργοδοσία από την τηλεργασία κερδίζει πάρα πολλά, όπως απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγής για την αύξηση των κερδών της, μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια – επέκταση του εργάσιμου χρόνου – διαθέσιμοι εργαζόμενοι 24 ώρες το 24ωρο, μειωμένο λειτουργικό κόστος, εντατικοποίηση -στον ίδιο χρόνο περισσότερη δουλειά με τον ίδιο μισθό», ενώ «την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι χάνουν πάρα πολλά, όπως πιο εντατικό ξεζούμισμα με ωράρια “λάστιχο”, επέκταση και διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου». «Χάνονται τα όρια ανάμεσα στην ιδιωτική και επαγγελματική ζωή … Η υγεία και η ασφάλεια του εργαζόμενου γίνονται ατομική ευθύνη … Επιβαρύνεται με μεγαλύτερο κόστος ο ίδιος ο εργαζόμενος», σημειώνει.

Μεταξύ των προβλημάτων που διαπιστώνει την αποξένωση και απομόνωση των εργαζομένων με συνέπειες για την οργάνωσή τους και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Αντιπροτείνει την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης προς όφελος του λαού, καθώς τα νέα τεχνολογικά εργαλεία «αποκαλύπτουν τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής».

«Όσο παραμένει στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, ο σχεδιασμός και η αξιοποίησή τους θα γίνεται πάντα με γνώμονα το κέρδος, την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπως γίνεται και με την τηλεργασία», σημειώνει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα