Κιβωτός του Κόσμου: Στο «μικροσκόπιο» τα οικονομικά της δομής

Ξεκίνησε ο κύκλος των καταθέσεων για την Κιβωτό του Κόσμου, με τις Αρχές να επικεντρώνονται σε κορυφαίο στελέχος της οργάνωσης και σε άλλα τρία πρόσωπα της ΜΚΟ, την ώρα που η δομή μπαίνει και στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Οεπικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης προχωρά σε έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του ιδρυτή της Οργάνωσης, στενών συγγενών του και τρίτων προσώπων που θα διαπιστωθεί ότι ασχολούνταν με.τη διαχείριση των οικονομικών της Κιβωτού.

Αυτό που θα διερευνηθεί είναι αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα οικειοποιήθηκαν χρήματα της «Κιβωτού» που προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις ή απλούς πολίτες.

Η πρώτη ανακοίνωση του νέου ΔΣ

Την πρώτη του ανακοίνωση εξέδωσε το νέο ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου, στην οποία αναφέρεται ότι πρώτο μέλημά τους είναι η προστασία των παιδιών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι θα συνεργαστούν με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα.

«Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών.

Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της Κιβωτού του Κόσμου.

Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών.

Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις».

Oι τρεις εργαζόμενοι που βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών

Ένα ζευγάρι εργαζομένων στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στα Γιάννενα και ακόμη ένας στον Κολωνό φέρονται να είναι τα πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών, μετά τη σωρεία καταγγελιών για τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών.

Σύμφωνα με το Mega, πρόκειται για δύο εργαζόμενους από τη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στα Γιάννενα έναν που εργάζεται στη δομή του Κολωνού. Πιο συγκεκριμένα, ένας φέρεται να εργάζεται ως παιδαγωγός, είναι πρώην τρόφιμος της δομής και εις βάρος του φαίνεται να έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και για τιμωρίες κατά των παιδιών.

Επιπλέον, μια ακόμα εργαζόμενη από τη δομή στα Γιάννενα φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και η οποία είναι η σύζυγος του ανωτέρω, η οποία μάλιστα φέρεται να γνώριζε για τις κακοποιήσεις.

Όσον αφορά το τρίτο πρόσωπο, είναι εργαζόμενος της δομής στον Κολωνό, ο οποίος δεν έχει ασκήσει σωματική βία αλλά ψυχολογική, αφού στις καταγγελίες χαρακτηρίζεται ως νευρικός και απότομος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Μπαράζ καταγγελιών

Στο μεταξύ, ο καταιγισμός νέων καταγγελιών συνεχίζεται καθώς ένας πρώην υπάλληλος της δομής στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για κακοποίηση βρεφών, άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας στα παιδιά και αποθήκες με ληγμένα τρόφιμα, ανάμεσα σε άλλα.

«Είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού από τη θέση του», είπε η πρώην υπάλληλος για τον τραυματισμό ενός βρέφους. «Ο γιατρός μού είπε ότι η συγκεκριμένη κάκωση πονάει φρικτά, ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του -δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα- και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο, αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού», ανέφερε. Παράλληλα κατήγγειλε την αποσιώπηση των παραπάνω περιστατικών, πως δεν έγινε καμία ενέργεια και ακολούθησε μόνο η δική της απόλυση.

«Κλείδωναν για ώρες παιδιά δύο ετών»

Ένα κορίτσι 17 ετών περιέγραψε όσα πέρασε όταν τόλμησε να καταγγείλει στην Αστυνομία τις κακοποιητικές συμπεριφορές. «Με κλείδωσε μέσα στο δωμάτιο μέχρι να σταματήσω να κλαίω. Εγώ τους είπα ότι θέλω να φύγω, μου λένε “δεν πας πουθενά, εδώ θα κάτσεις”. Μέχρι που τους είπα ότι θα ακυρώσω την καταγγελία για να γυρίσω πίσω στην αδελφή μου» είπε η 17χρονη στο Star.

«Εκανα μία καταγγελία για βαριές τιμωρίες σε πολύ μικρά παιδιά. Σε παιδιά τεσσάρων και πέντε χρονών. Την καταγγελία την έκανα στην Αστυνομία της Κόνιτσας και μου είπαν να την ακυρώσω, αλλιώς την αδελφή μου δε θα την ξαναδώ. Τα παιδιά είτε δεν ήθελαν να φάνε είτε επειδή ήταν μωρά και τα έκαναν πάνω τους τα έβαζαν τιμωρίες. Τα κλείδωναν δύο και τριών χρονών», αποκάλυψε η κοπέλα.

Κατήγγειλε κακοποιήσεις από το 2015 και την κατηγόρησαν για ψεύδη

Σύμφωνα με το Open, το 2015 πρώην εργαζόμενη στη δομή στην Ήπειρο, πριν καταφύγει στις αστυνομικές αρχές και τον δήμο Ιωαννίνων, είχε επιχειρήσει να μιλήσει με κορυφαίο στέλεχος της δομής χωρίς εκείνος όμως να ανταποκριθεί.

Τότε η γυναίκα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προφασίστηκε ότι είναι δωρήτρια και έτσι κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία μαζί του. Όταν εκείνη του μετέφερε όσα βίωσε στη δομή της Πωγωνιανής, εκείνος αντέδρασε άσχημα και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται.

Στη συνέχεια η συγκεκριμένη γυναίκα προχώρησε σε καταγγελία. Οι αστυνομικές αρχές πήραν καταθέσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα παιδιά, ωστόσο όταν η υπόθεση έφτασε στην εισαγγελία «πάγωσε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και για τις δύο δομές των Ιωαννίνων έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από παιδιά που έχουν βιώσει και αυτά ανάλογα περιστατικά με όσα καταγγέλλονται.

«Με έδιωξαν επειδή έκανα άμβλωση»

Επίσης, μία πρώην φιλοξενούμενη της «Κιβωτού» -20 ετών σήμερα- δήλωσε πως την έδιωξαν επειδή έκανε άμβλωση, μιλώντας στο Mega.

«Μου έλεγαν “αυτό το παιδί δεν θα το κρατήσεις εσύ γιατί είσαι παιδί, θα στο πάρουμε όπως κάνουμε σε όλες τις οικογένειες και όταν είσαι υπεύθυνη θα μπορείς να το πάρεις πίσω”. Eγώ όμως δεν ήθελα να γίνει όπως με εμένα» κατήγγειλε η κοπέλα. «Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν. Το πάλεψα μόνη μου» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα στο φως έρχονται καταγγελίες παιδιών για περιστατικά βίας, πολυήμερες τιμωρίες ακόμη και στην απομόνωση, και ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με όσα είπε πρώην φιλοξενούμενος στις δομές, του φώναζαν «θα σου κόψω το φαγητό, θα σε πετάξω έξω από το σπίτι που σου νοικιάζω, θα αφήσω τη μάνα σου χωρίς φάρμακα. Κάποια παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις από τα άλλα, το κριτήριο δεν το ξέρω».

Ο 23χρονος σήμερα Νίκος, μαζί με τον αδερφό του, έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της Κιβωτού στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως υπεύθυνοι αναζητούσαν τρόπους, ακόμη και για να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την επιμέλεια παιδιών.

«Έμενα η γιαγιά μου είχε πάρει την επιμέλεια από τη μητέρα μου, επειδή η μάνα μου ήταν τοξικομανής. Η Κιβωτός θεώρησε σωστό με τα κονέ που έχει και τις διασυνδέσεις να πάρει την επιμέλεια από τη γιαγιά μου χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Με σκοπό αυτοί να παίρνουν επιδόματα πάνω στα ονόματά μας και εμένα η μάνα μου, να είναι στο δρόμο κυριολεκτικά στο δρόμο, να μην έχει να φάει, να μην έχει να πλυθεί, να μην έχει να κάνει τίποτα».

Πρώην εργαζόμενος της δομής κατέθεσε στην Εισαγγελία Ανηλίκων

Πρώην εργαζόμενος σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου βρέθηκε στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να καταθέσει στις Εισαγγελείς που ερευνούν τις καταγγελίες για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων παιδιών από πρόσωπα του ΜΚΟ.

Ο μάρτυρας που στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Κιβωτό, είναι από τα πρόσωπα τους ισχυρισμούς των οποίων θα εξετάσουν ενδελεχώς οι Εισαγγελείς Ανηλίκων Αικ. Κοπελάκη και η Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή που ερευνούν την ενδεχόμενη διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Τις επόμενες ημέρες οι δύο Εισαγγελείς θα λάβουν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές του ΜΚΟ και καταγγέλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους .

Η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων έχει επικεντρωθεί, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην δικογραφία, σε ενέργειες προβεβλημένου στελέχους του ΜΚΟ και τριών προσώπων που εργάζονται σε δομές.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού»

-Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

-Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

-Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

-Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».

-Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».

-Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».

-Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα