Κίσινγκερ καλεί Μπάιντεν να μην οξύνει την αντιπαράθεση με την Κίνα

Ο 99χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε ότι η γεωπολιτική σήμερα απαιτεί την «ευελιξία του Νίξον» ώστε να εκτονωθεί τόσο η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας όσο και η σύγκρουση της Ρωσίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αν και προειδοποίησε ότι η Κίνα δεν πρέπει να γίνει παγκόσμιος ηγεμόνας, εντούτοις ο άνθρωπος που βοήθησε στην αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας τη δεκαετία του 1970 προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να προσέχει ώστε η εσωτερική αμερικανική πολιτική να μη διασαλεύσει τη «σημασία της κατανόησης της κινεζικής μονιμότητας».

«Ο Μπάιντεν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ από εγχώριες απόψεις για την Κίνα», είπε ο Κίσινγκερ σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Bloomberg. «Είναι, φυσικά, σημαντικό να αποτραπεί η ηγεμονία της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Αλλά «αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με ατελείωτες αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι από την εντεινόμενη αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας ελλοχεύουν κίνδυνοι για μια παγκόσμια καταστροφή «συγκρίσιμη με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον είχε κάνει εκστρατεία τη δεκαετία του 1960 ως ένθερμος αντικομμουνιστής, ωστόσο εξέπληξε πολλούς υποστηρικτές του όταν το 1972 αποφάσισε να επισκεφθεί την Κίνα του Μάο Τσε Τουνγκ σ’ ένα ταξίδι στο Πεκίνο που αποτέλεσε σημείο καμπής και για τις δύο χώρες.

Η γεωπολιτική και οι σχέσεις ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις αποτελούν κεντρικό θέμα στο νέο βιβλίο του Κίσινγκερ, με τίτλο «Ηγεσία: Έξι μελέτες παγκόσμιας στρατηγικής», που εστιάζει σε έξι ηγέτες: τον Γερμανό Κόνραντ Αντενάουερ, τον Γάλλο Σαρλ ντε Γκολ, τον Νίξον, τον Αιγύπτιο Ανουάρ Σαντάτ, τη Βρετανίδα Μάργκαρετ Θάτσερ και τον πρώτο πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Κουάν Γιου.

Στον σχεδόν έναν αιώνα της ζωής του, ο Κίσινγκερ γνώρισε και τους έξι ηγέτες.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις των σημερινών Ευρωπαίων ηγετών, από τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν μέχρι τον Γερμανό Όλαφ Σολτς, ο Κίσινγκερ είπε ότι τον στενοχωρεί που η σημερινή «ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει αίσθηση της κατεύθυνσης και της αποστολής της», αντίθετα με ηγέτες όπως ο Αντενάουερ και ο Ντε Γκολ.

Σχετικά με τη μεγαλύτερη κρίση της Ευρώπης — τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία — ο Κίσινγκερ έκανε την εκτίμηση ότι πλησιάζει το σημείο εκκίνησης διαπραγματεύσεων για το τέλος του πολέμου, ενώ η συζήτηση για το καθεστώς της Κριμαίας μπορεί να γίνει στη συνέχεια.

Με αφορμή την αναταραχή του Brexit είπε ότι έχει αποδειχθεί ορθή η άποψη του Ντε Γκολ ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα ήταν ποτέ με την καρδιά της μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας».

Ερωτηθείς πώς θα τα πήγαιναν στον σημερινό κόσμο οι ηγέτες που παρουσιάζονται στο βιβλίο του, ο Κίσινγκερ είπε ότι ο Λι της Σιγκαπούρης θα ήταν ο καλύτερος από τους έξι για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, αν κάτι τέτοιο ήταν δυνατό, και επίσης θα ήταν ο καλύτερος στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα