Kινητοποιήσεις πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

Δυναμικό “καλωσόρισμα” των εκπαιδευτικών στη νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας – Άρχισαν τα όργανα για τις προσλήψεις των αναπληρωτών, αφού το ΑΣΕΠ δεν έχει ολοκληρώσει την έκδοση των νέων πινάκων κατάταξης

Με κινητοποιήσεις «καλωσορίζουν» τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 π.μ., έξω από το υπουργείο Παιδείας με αιχμή τις προσλήψεις των αναπληρωτών για το νέο σχολικό έτος. Προτού να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, δεκάδες σύλλογοι και φορείς εκπαιδευτικών διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προσληφθούν οι αναπληρωτές για το νέο σχολικό έτος από τους περσινούς πίνακες, με δεδομένο ότι το ΑΣΕΠ δεν έχει ολοκληρώσει την έκδοση νέων πινάκων κατάταξης.

«Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα διενεργηθούν βάσει των τελευταίων -εγκεκριμένων από το ΑΣΕΠ- πινάκων κατάταξης, ήτοι των πινάκων διδακτικού έτους 2018 – 2019, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του Ν. 4589/2019» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μείνουν για ακόμα μία χρονιά εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, επομένως άνεργοι. Πρόκειται για περιπτώσεις αναπληρωτών που λόγω παραλείψεων και λαθών στο σύστημα υποβολής αιτήσεων δεν έγιναν πέρυσι δεκτές οι αιτήσεις τους. Πρόκειται επίσης για άλλους που, είτε για λόγους οικογενειακούς, υγείας ή άλλους, δεν έκαναν πέρυσι αίτηση πρόσληψης ως αναπληρωτές, αλλά και για εκείνους που αποφοίτησαν φέτος από το πανεπιστήμιο ή απέκτησαν τίτλους σπουδών.

Σοβαρό ζήτημα ανακύπτει επίσης με την προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Εφόσον οι προσλήψεις θα γίνουν βάσει των περσινών πινάκων, σημαίνει ότι η φετινή προϋπηρεσία των αναπληρωτών δεν θα προσμετρηθεί, όπως δεν θα προσμετρηθούν και δύο μήνες από την περσινή (Μάιος – Ιούνιος 2019), που για μια χρονιά ακόμα αποκτήθηκε με κόστος οικογενειακό και προσωπικό από τους αναπληρωτές.

Αίτημα, επομένως, των εκπαιδευτικών είναι να ανοίξει το σύστημα διαχείρισης προσωπικού ΟΠΣΥΔ ώστε να προσμετρηθεί ολόκληρη η προϋπηρεσία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς με τους παλιούς πίνακες, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα οι μόνιμοι διορισμοί, η πορεία των οποίων καθυστερεί δραματικά. Για όλους αυτούς τους λόγους, τη Δευτέρα πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο ώστε να βρεθεί μια λύση και να μην χαθούν πολύτιμοι μήνες προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον αιρετό του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας (ΚΥΣΔΕ) Νεκτάριο Κορδή, «παρά τη σπουδή του υπουργείου Παιδείας για εσπευσμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αναστολή των διετών προγραμμάτων στα ΑΕΙ κ.ά. (…), φαίνεται ότι δεν τους απασχόλησε καθόλου η νομοθέτηση της αλλαγής ημερομηνίας έκδοσης των πινάκων από το ΑΣΕΠ από 15.7 στις 23.8, όπως προβλέφθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 27ης Ιουνίου 2019 (…) Προφανώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν θεώρησε επείγον και απαραίτητο ζήτημα το να δώσει χρόνο στο ΑΣΕΠ για την έκδοση πινάκων» αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα.

Κωλυσιεργούν οι μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, δημιουργούνται επίσης σοβαρά ερωτήματα για την πορεία υλοποίησης των μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή, καθώς η διαδικασία καθυστερεί δραματικά και είναι άγνωστο αν θα έχουν προχωρήσει τελικά έως τον Νοέμβριο, όπως έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου, ενώ σύμφωνα με το αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ προκύπτουν δύο σοβαρά ερωτήματα:

α) Συμφωνεί η πολιτική ηγεσία ότι η κατανομή των κλάδων και ειδικοτήτων πρέπει να γίνει κατ’ αναλογία των αναγκών όπως αυτές διατυπώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με βάση τις προσλήψεις των αναπληρωτών; Αν ναι, γιατί δεν προχωράει στην κατανομή;

β) Θα ιδρυθούν αντίστοιχες οργανικές θέσεις στα Τμήματα Ένταξης και οργανικές θέσεις των κοινών ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας ώστε να υπάρχει ένας ικανός αριθμός θέσεων και για τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή;

Το χρονοδιάγραμμα, πάντως, των προσλήψεων αναπληρωτών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας έχει ως εξής:

– Έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης παράτασης ισχύος των εγκεκριμένων πινάκων 2018-2019 (24.8).

– Έκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιμήσεων (μέχρι 28.8).

– Υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ και για τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (28.8 – 2.9).

– Καταληκτική ημερομηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥΔ (3.9).

– Διενέργεια προσλήψεων Αναπληρωτών (5.9 – 6.9).

Μένει να αποδειχθεί βέβαια πόσοι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται εγκαίρως στη θέση τους με το πρώτο κουδούνι. Θα καταφέρει άραγε το υπουργείο Παιδείας να τοποθετήσει το μεγαλύτερο κύμα αναπληρωτών κατά την πρώτη φάση των προσλήψεων ή τα σχολεία θα επιστρέψουν στις εποχές πριν το 2016, οπότε η έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκινούσε με τρομερές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό; Υπενθυμίζεται ότι το 2018 από την πρώτη ημέρα στα σχολεία βρίσκονταν 19.480 αναπληρωτές, όταν τον Σεπτέμβριο του 2013 οι προσλήψεις ήταν 1.441 και το 2014 ήταν 2.995.

Πηγή: Αυγή, έντυπη έκδοση

Σχετικά Νέα