Κινητικότητα των εργαζομένων στην ΕΕ: Πιθανή πρόκληση στα δημοσιονομικά

Αυτό το paper αναλύει τις πρόσφατες τάσεις στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού στην ΕΕ και εξετάζει τις προκλήσεις που δημιουργεί στις χώρες αποστολής. Διαπιστώνει ότι οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι στο εξωτερικό μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής και ότι τα εισοδήματα των πολιτών που μετακινούνται στο εξωτερικό, μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη σε όσους μένουν στο εσωτερικό.

Ωστόσο, η μαζική (καθαρή) μετανάστευση θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην χώρα προέλευσης. Οι αρνητικές επιδράσεις της εξωτερικής κινητικότητας μπορούν να προκύψουν από το brain drain και όταν η μετανάστευση διαβρώσει τη φορολογική βάση, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις τρέχουσες δαπάνες και να εξυπηρετήσουν ένα μεγάλο δημόσιο χρέος.

Εντός της ΕΕ, τα στοιχεία για το brain drain φαίνεται να περιορίζονται στις νότιες χώρες της ευρωζώνης. Η αρνητική επίδραση από την διάβρωση της φορολογικής βάσης μέσω της μετανάστευσης μετριάζεται από τις χαμηλότερες ανάγκες δαπανών και τα πρόσθετα έσοδα ΦΠΑ στις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από εμβάσματα.

Για τις χώρες με υψηλό χρέος, η γήρανση του πληθυσμού που επιδεινώνεται από την κινητικότητα παρά η ίδια η κινητικότητα, είναι το βασικό θέμα για την βιωσιμότητα του χρέους.

Ένα βασικό στοιχείο είναι ότι με τις συνεχιζόμενες μειώσεις των μισθολογικών διαφορών, στο μέλλον, οι διαφορές των διαρθρωτικών παραγόντων μπορεί να είναι περισσότερο σημαντικές από ό,τι το μετά από φόρους εισόδημα, στην απόφαση για μετανάστευση.

Τα κράτη που δυσκολεύονται πολύ να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους, μέσω αποτελεσματικών δημόσιων δαπανών και προβλέψεων για υψηλής ποιότητας δημόσια αγαθά, μπορεί να βιώσουν τις μεγαλύτερες εκροές εργαζομένων.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/eu-mobile-workers-challenge-public-finances

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα