Η διαμάχη ΗΠΑ-Τουρκίας για το ζήτημα των εξοπλισμών είναι γνωστή: η απόφαση της Άγκυρας να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 οδήγησε την Ουάσινγκτον αρχικά να προτείνει την αγορά των Patriot σε χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια να απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα προμήθειας των περίφημων stealth μαχητικών F-35.
Οι φόβοι των ΗΠΑ εδράζονται στο γεγονός ότι αν η Τουρκία διαθέτει και τα δύο οπλικά συστήματα, οι S-400 ενδέχεται να «εκπαιδευτούν» να αναγνωρίζουν το σήμα των F-35 στα ραντάρ και να τα καταστήσουν ευάλωτα στο πανίσχυρο ρωσικό πυραυλικό σύστημα.
Την Πέμπτη, ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ με επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του, του ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα F-35, μια ακόμα κίνηση πίεσης της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα.
Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται το National Interest, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τότε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως προχωρήσει σε μια πρωτοφανή για χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ κίνηση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του οπλικού συστήματος S-500, του «παιδιού» των S-400, το οποίο αποτελεί ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου ύψους. Εκτιμάται, δε, ότι η κίνηση αυτή ίσως αποτελεί κίνηση στρατηγικής από την Τουρκία, ώστε να τη θυσιάσει αν κριθεί απαραίτητο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, η Τουρκία φέρεται να εξετάζει την αγορά του ρωσικού stealth μαχητικού Su-57, στην περίπτωση που καταρρεύσει η συνεργασία με τις ΗΠΑ για τα F-35. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει τεκτονικές αναταράξεις στον ΝΑΤΟ, καθώς όχι μόνο θα είναι πρωτοφανές, αλλά, ακόμα περισσότερο, ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του αεροσκάφους, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα.
«Ψάχνουμε λύση», λέει η Άγκυρα