Κίνδυνος φορολόγησης της αποζημίωσης ιδιοκτητών ακινήτων

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να φορολογηθούν για το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβουν για το “κούρεμα” των ενοικίων είναι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η σχετική αποζημίωση να θεωρηθεί εισόδημα για τους ιδιοκτήτες επειδή αποτελεί αναπλήρωση εισοδήματος από μισθώματα. Στην πράξη, η φορολόγηση θα έχει σαν αποτέλεσμα η ενίσχυση του μέτρου της αποζημίωσης να καταστεί δώρο άδωρο.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί και τις διατάξεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από τον μήνα Νοέμβριο, λόγω του νέου lockdown, επανέρχεται το μέτρο της αναγκαστικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς και των ενοικίων κύριας κατοικίας για όσους εργαζόμενους τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ίδια μείωση ισχύει και για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας όταν τουλάχιστον ο ένας από τους γονείς του φοιτητή τίθεται σε αναστολή σύμβασης.

Για τη μείωση του εισοδήματος που υφίστανται, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, ο ιδιοκτήτη ακινήτου θα λάβει ως αποζημίωση το 50% του ποσού που απώλεσε απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει στο taxisnet. Για παράδειγμα σύμφωνα με το capital.gr, ένας ιδιοκτήτης έχει συμφωνήσει με τον μισθωτή ενοίκιο ύψους 1.000 ευρώ. Για τον Νοέμβριο, λόγω της υποχρεωτικής μείωσης θα λάβει 600 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μείωση της τάξης των 400 ευρώ. Το 50% αυτής της απώλειας εισοδήματος, δηλαδή 200 ευρώ, θα λάβει ως έκτακτη αποζημίωση από το κράτος. Αυτή η αποζημίωση, αν δεν υπάρξει ειδική πρόβλεψη νομοθετικά ή με την έκδοση υπουργικής απόφασης θα φορολογηθεί ως εισόδημα από ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι θα φτάσει να φορολογηθεί με συντελεστή ακόμη και 45%! Στην πράξη, δηλαδή, η πραγματική αποζημίωση θα φτάσει περίπου του 27,5% της απώλειας του εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι με την αρχική μορφή του μέτρου, η αποζημίωση των ιδιοκτητών ήταν 30% αλλά δεν δινόταν σε μετρητά. Η αποζημίωση λάμβανε τη μορφή πίστωσης φόρου που συμψηφιζόταν υποχρεωτικά με τον ΕΝΦΙΑ ή τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αυτή η αποζημίωση ήταν αφορολόγητη. Έτσι, εφόσον δεν προβλεφθεί ότι η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, η αύξησή της στο 50% θα καταστεί δώρο άδωρο. Να σημειωθεί ότι πρόβλημα θα προκύψει και για πολλούς ιδιοκτήτες που έχουν ρυθμίσει φορολογικές τους οφειλές ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αφού η αποζημίωση θα μπορεί, αν δεν προβλεφθεί ειδικά, να κατασχεθεί και να συμψηφιστεί με ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές.

Το θέμα που καίει τους εκμισθωτές αναμένεται να ξεκαθαριστεί πιθανότατα και τις επόμενες ώρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα