ΚΙΝΑΛ: Με γνώμονα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

Η επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ενόψει της κεντρικής της ομιλίας οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη είχαν δημιουργήσει αρκετές προσδοκίες.

Προσδοκίες που δικαίωσε και με το παραπάνω η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, παρουσιάζοντας από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου ένα πλήρες πλάνο ανάπτυξης, με σαφείς στόχους και κεντρικούς άξονες τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις, τη μαζική απασχόληση και την απελευθέρωση των κρυμμένων δυνατοτήτων και ευκαιριών της ελληνικής οικονομίας. Η κυρία Γεννηματά επανέλαβε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης με σκοπό τη χάραξη μιας νέας πορείας, με την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας αλλά και την αξιοποίηση των γεωπολιτικών ευκαιριών της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι πέντε προτάσεις

Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, που επιβάλλεται να αφορούν άμεσα στους εργαζόμενους, καθώς και στη βελτίωση της ζωής τους αλλά και στη δημιουργία πολλών νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έθιξε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, κατηγορώντας Μητσοτάκη και Τσίπρα για ολιγωρία και προτείνοντας να μειωθεί ο στόχος από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ έτσι ώστε να δοθεί μια ανάσα στις επενδύσεις και να μειωθεί η υπέρογκη φορολογία.

Οσον αφορά στο Υπερταμείο, η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη να αποδεσμευτεί η εθνική περιουσία από την αιχμάλωτη κατάσταση των υποθηκών και να μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, στα πρότυπα των κρατικών ταμείων χωρών που επενδύουν στο δημόσιο συμφέρον και μέλλον. Οπως είχε προαναγγείλει η Χαριλάου Τρικούπη, η κυρία Γεννηματά στάθηκε επίσης στον ρόλο των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος πρέπει να γίνει πρωταγωνιστικός στην ανάπτυξη, και στις επενδύσεις με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή εποχή.

Παράλληλα, η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε με ξεχωριστό τρόπο στους ανέργους και τους εργαζομένους, δηλώνοντας την εναντίωσή της στην επιχειρούμενη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΕΒ και επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης θετικών μέτρων που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εν λόγω ομάδων. Προϊδέασε επίσης με σαφήνεια ότι το Κίνημα Αλλαγής θα παρουσιάσει λίαν συντόμως συγκεκριμένη πρόταση για προγράμματα και πρωτοβουλίες συμμετοχής των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Η πεντάδα της Φώφης Γεννηματά έκλεισε με το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη αντιμετώπισής του, όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις που θα βοηθήσουν έμπρακτα την Ευρώπη να γίνει το 2050 η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος του κόσμου.

Διαφωνία για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

Παράλληλα, σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με τη Χαριλάου Τρικούπη να δηλώνει την έντονη διαφωνία της με διατάξεις που αφορούν κυρίως στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς «επαναφέρουν τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης, ενώ μειώνουν δραστικά τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, αντί της διαφημιζόμενης «επιστροφής στην κανονικότητα» κυριαρχεί η υποπροστασία των εργαζομένων με σειρά χειρουργικού χαρακτήρα παρεμβάσεων που οδηγούν στην απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων και στην ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέστησε σαφές ότι «η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι μέσα και έξω από τη Βουλή», φράση που αποτελεί και το κεντρικό μήνυμα της σχετικής αφίσας που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, αποσυντονίζοντας την κοινή γνώμη από την ουσία του μηνύματος. «Το θέμα δεν είναι το χρώμα της αφίσας, αλλά το μήνυμα που θέλει να περάσει», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης.

Σταθερές θέσεις για τον εκλογικό νόμο

Στο μεταξύ, η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το γάντι που της έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον εκλογικό νόμο, προειδοποιώντας τον να μην κάνει «παιχνίδια που οδηγούν σε άγονες διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”». Το Κίνημα Αλλαγής φροντίζει να επισημαίνει ότι θα πράξει ανάλογα με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ως προς αυτό το θέμα. Ετσι κι αλλιώς, αναμένεται να καταθέσει πρόταση όταν ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή. Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει σε έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο -χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού του πρώτου κόμματος-, που να εξασφαλίζει σαφώς κυβερνησιμότητα. «Εχουμε επεξεργαστεί πρόταση που δίνει αναλογικό μπόνους και αύξηση αυτού ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώνει κάθε πολιτικό κόμμα που θα είναι στην πρώτη θέση, διότι αυτή θα είναι η βούληση του ελληνικού λαού. Εμείς δεν θα μπούμε σε καμία συζήτηση που στρεβλώνει τη βούληση του ελληνικού λαού», είπε σχετικά ο κ. Χρηστίδης.

Τέλη του μήνα τα όργανα

Μετά την επίσκεψη Γεννηματά στη ΔΕΘ, το Κίνημα Αλλαγής βάζει πλώρη για τη σύγκληση των οργάνων του. Τόσο το Πολιτικό Συμβούλιο όσο και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη.

neaselida.gr

Σχετικά Νέα