KIΝΑΛ: «Δεν συμφωνούμε με την παράγραφο 3» της διάταξης για το άσυλο

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτήρισε “εξόχως αρνητική” την παράγραφο 3, που, όπως επισήμανε, δημιουργεί τον κίνδυνο αστυνομοκρατίας -και μάλιστα προληπτικής- μέσα στα ΑΕΙ (“εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι αρμόδιες Αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων”).

“Είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος, που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία, στον σεβασμό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων” τόνισε προσθέτοντας ότι “δυστυχώς η παράγραφος 3 της κυβερνητικής πρότασης δίνει τη δυνατότητα να επικρατήσουν οι αρνητικές καταστάσεις που επισημάναμε”. “Δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτήν, ενώ θεωρούμε ως θετικές τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου”.

Ζήτησε από την κυβέρνηση “να κατανοήσει πού οδηγούν τέτοιες λογικές” και να αλλάξει την παράγραφο αποδεχόμενη την εναλλακτική πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία γύρω από μια “ρεαλιστική λύση” σε αυτό το ζήτημα. “Σας καλώ ακόμη και τώρα να την αποδεχθείτε. Αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο. Και, το χειρότερο, χωρίς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα” προειδοποίησε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα.

Η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι η δυνατότητα παρέμβασης δημόσιας δύναμης περιλαμβάνεται σε όλους τους νόμους από το 1982 και μετά και πως ο λόγος που δεν εφαρμόστηκε για αντιμετώπιση φαινομένων ανομίας ήταν η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η μετάθεση ευθυνών ανάμεσα στις πλευρές.

Η αντιπρόταση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντιπροτείνει στη Ν.Δ. την εξής διατύπωση: “Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους”. Όπως είπε η Φ. Γεννηματά, αυτό σημαίνει πως, όταν γίνεται κάποια αξιόποινη πράξη έξω από την πόρτα του ΑΕΙ (όπως παρεμπόριο), δεν μπορεί αυτός που διαπράττει το αδίκημα να έχει άσυλο μέσα στο πανεπιστήμιο και η αστυνομία θα μπορεί να τους συλλαμβάνει χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη έγκριση πανεπιστημιακού οργάνου.

“Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθερες περιπολίες λες και πρόκειται για την αγορά μιας περιοχής. Δεν μπορεί να εμφανίζεται η αστυνομία χωρίς να υπάρχει κάποια αξιόποινη πράξη” είπε. Δήλωσε θετική για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης και κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα.

Α. Λοβέρδος: Ανομία

Είναι εμφανές ότι η “γραμμή” της ηγεσίας επί του θέματος έχει παγιωθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις αρχικές αντικρουόμενες θέσεις που εκφράστηκαν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις μεταξύ βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ενόψει της ομιλίας Γεννηματά ο Ανδ. Λοβέρδος, που προηγήθηκε, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, αρκούμενος να δηλώσει ότι “τα δύο εικοσιτετράωρα που έπονται θα μας δώσουν την ευκαιρία να βρούμε την καλή ρύθμιση. Θέμα, όμως, αντισυνταγματικότητας εδώ δεν υπάρχει”. “Για να μιλήσουμε για άσυλο και για την ανάγκη του, πρέπει να υπάρχει πρόβλημα για το οποίο να μιλάμε. Και ποιο πρόβλημα υπάρχει; Της ανομίας. Αυτό πρέπει να πάψει να υπάρχει και εδώ πρέπει να κατατείνουν οι προσπάθειες όλων μας” πρόσθεσε.

Ευ. Λιακούλη: Άκρατη αστυνομοκρατία

Στο πνεύμα που θα τοποθετούνταν στη συνέχεια η Φ. Γεννηματά, η βουλευτής Λάρισας Ευ. Λιακούλη επισήμανε ότι “το αξίωμα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του ειδικού χώρου του πανεπιστημίου δεν έγινε σεβαστό από αυτήν τη διάταξη (της Ν.Δ.)”. “Κανείς δεν διασφαλίζει πως με τη δική σας νομοτεχνική διατύπωση δεν θα φτάσουμε στην εντελώς αντίθετη πλευρά της άκρατης αστυνομοκρατίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου στο όνομα της προληπτικής αστυνομικής δράσης” τόνισε εκφράζοντας την ελπίδα η κυβέρνηση να προσχωρήσει στην αντιπρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

“Όχι” Καμίνη στην “εξομοίωση” Κεραμέως

Αλλά και ο Γ. Καμίνης απαντούσε στη θέση της Νίκης Κεραμέως για εξομοίωση του πανεπιστημιακού χώρου με οποιονδήποτε δημόσιο χώρο λέγοντας ότι “δεν μπορούμε να εξομοιώνουμε τον χώρο των πανεπιστημίων με οποιονδήποτε δημόσιο χώρο” και καλώντας την υπουργό να μελετήσει τις ρυθμίσεις του Ν. Διαμαντοπούλου για να εξισορροπήσει την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους και “την ελευθερία μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, η οποία προϋποθέτει -κακά τα ψέματα- κατά κάποιον τρόπο και μια ελευθεριότητα”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα