Κίνα: Το Κοινοβούλιο ανοίγει τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ

Το κινεζικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σχεδόν ομόφωνα τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ, που δίνει στην εξουσία το δικαίωμα να ασκήσει βέτο για τους φιλοδημοκρατικούς υποψήφιους της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές.

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις από τις πρωτεύουσες της Δύσης, οι περίπου 3.000 βουλευτές της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης ενέκριναν, όπως αναμενόταν, το «προσχέδιο απόφασης για τη βελτίωση του εκλογικού συστήματος» στην πρώην βρετανική αποικία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με χειροκροτήματα στην τεράστια Αίθουσα του Λαού, την έδρα του Κοινοβουλίου στο Πεκίνο. Κανείς βουλευτής δεν καταψήφισε το κείμενο ενώ μόνο ένας απείχε.

Μετά την ανακοίνωση της μεταρρύθμισης την περασμένη εβδομάδα, το Λονδίνο, αλλά και η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες, προειδοποίησαν το κινεζικό καθεστώς να μην προχωρήσει σε μία νέα επίθεση σε βάρος της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και των ελευθεριών που του έχουν απομείνει.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ θα υπονομεύσουν περαιτέρω τη διεθνή εμπιστοσύνη στην Κίνα.

Η προτεινόμενη αλλαγή στον διορισμό των βουλευτών στο Nομοθετικό Συμβούλιο (Legco), το Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την επιβολή από το Πεκίνο ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια στη μητρόπολη. Το κομμουνιστικό καθεστώς είχε επιβάλει τον νόμο αυτό ύστερα από τις διαδηλώσεις που έγιναν το 2019 κατά της επιρροής του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία, η Διαρκής Επιτροπή της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης αναμένεται να επιφορτιστεί με τη σύνταξη ενός σχεδίου νόμου που θα εγκριθεί επίσημα από το κινεζικό Κοινοβούλιο πριν τεθεί σε εφαρμογή στο Χονγκ Κονγκ.

Το κείμενο δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua) ανέφερε ότι στόχος του είναι να ενισχύσει τον ρόλο της «εκλογικής επιτροπής» στο Χονγκ Κονγκ, ενός οργάνου που υπόκειται στο Πεκίνο, το οποίο ήδη ορίζει άμεσα τους μισούς από τους βουλευτές στο Νομοθετικό Συμβούλιο.

Τα μέτρα θα αλλάξουν το μέγεθος και τη σύνθεση του νομοθετικού σώματος του Χονγκ Κονγκ και της εκλογικής επιτροπής που επιλέγει τον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας προς όφελος προσώπων φίλα προσκείμενων στο Πεκίνο. Η επιτροπή θα έχει επίσης την εξουσία να επιλέγει πολλούς από τους νομοθέτες της μητρόπολης του Χονγκ Κονγκ. Θα συσταθεί ένας νέος μηχανισμός για να εξετάζονται οι υποψήφιοι και να ελέγχεται διεξοδικά η συμπεριφορά όσων επικρατούν στις εκλογές προκειμένου να διασφαλίζεται ότι μόνο όσοι θεωρούνται πατριώτες θα διοικούν το Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο θα αυξήσει επίσης το μέγεθος της εκλογικής επιτροπής από 1.200 σε 1.500 μέλη και του νομοθετικού σώματος από 70 σε 90. Αυτή τη στιγμή τα μισά από τα μέλη στο Νομοθετικό Συμβούλιο εκλέγονται απευθείας, ένα ποσοστό που θα συρρικνωθεί με τις επιπλέον έδρες να καταλαμβάνει η εκλογική επιτροπή. Τα υπόλοιπα μέλη αντιπροσωπεύουν βιομηχανίες, συνδικάτα και επαγγελματικούς φορείς και σε μεγάλο βαθμό είναι πρόσωπα φίλα προσκείμενα προς το Πεκίνο.

Το Πεκίνο έχει υποσχεθεί καθολικό δικαίωμα ψήφου ως τελική του επιδίωξη για το Χονγκ Κονγκ στο μίνι σύνταγμά του, το Θεμελιώδη Νόμο. Οι επικριτές λένε ότι οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα οδηγούν το Χονγκ Κονγκ στην αντίθετη κατεύθυνση, αφήνοντας τη δημοκρατική αντιπολίτευση με τον πλέον περιορισμένο χώρο που είχε από το πέρασμα της μητρόπολης σε κινεζική κυριαρχία το 1997.

Από την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε το Πεκίνο έναντι της υιοθέτησης αυτής της μεταρρύθμισης, δηλώνοντας έτοιμη να προχωρήσει σε αντίποινα. Οι ΗΠΑ αποκήρυξαν επίσης «μια άμεση επίθεση κατά της αυτονομίας» της πρώην βρετανικής αποικίας.

Το σχέδιο αυτό είναι «απαραίτητο για να διατηρηθεί μια βιώσιμη σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε την Κυριακή ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Με την επιστροφή σε κινεζική κυριαρχία, το Πεκίνο είχε εγγυηθεί ότι το Χονγκ Κονγκ θα απολάμβανε έναν ορισμένο βαθμό αυτονομίας και ελευθερίες άγνωστες για την ηπειρωτική Κίνα έως το 2047.

Ωστόσο η κινεζική ηγεσία και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας επαναλαμβάνουν εδώ και εβδομάδες ότι είναι απαραίτητη μια μεταρρύθμιση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι μόνο «πατριώτες» μπορούν να διοικούν το χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ο όρος του πατριωτισμού σημαίνει «αγάπη προς την σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας που διοικείται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», εξήγησε την Τρίτη, ο Σονγκ Ρου’αν, αναπληρωτής επίτροπος στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ. «Οι πατριώτες οφείλουν να σέβονται το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Θα εξετάζουμε εάν οι υποψήφιοι πληρούν αυτά τα κριτήρια».

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, η οποία γνωρίζει περιφρόνηση από την αντιπολίτευση, χαιρέτισε την ψήφο των Κινέζων βουλευτών, τους οποίους ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς» της. Σύμφωνα με την ίδια, η μεταρρύθμιση έχει στόχο να επαναφέρει την πόλη «στον σωστό δρόμο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα