Κίνα: Προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον κάθε «στρατιωτικής συνέργειας» με την Ταϊβάν

Ένας υψηλόβαθμος κινέζος στρατιωτικός αξιωματούχος ζήτησε σήμερα από την Ουάσινγκτον να σταματήσει κάθε «στρατιωτική συνέργεια» με την Ταϊβάν, ενώ ο απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, επανέλαβε, στη διάρκεια ενός σπάνιου τετ-α-τετ, τη σημασία της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν, ανέφεραν οι δύο πλευρές, καθεμιά ξεχωριστά.

ΟΤζέικ Σάλιβαν, ο οποίος επισκέπτεται από προχθές, Τρίτη, την Κίνα, είναι ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκου Οίκου που μεταβαίνει στη χώρα αυτή από το 2016.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται με φόντο εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και σημαντικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ασία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν χθες, Τετάρτη, να υποστηρίξουν αυτούς τους συμμάχους τους.

 

Ο Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον κινέζο στρατηγό Ζανγκ Γιουσία, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή είναι το κορυφαίο στρατιωτικό όργανο λήψης αποφάσεων στην Κίνα και πρόεδρός της είναι ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν υπογράμμισε τη σημασία της «σταθερότητας» στο στενό της Ταϊβάν που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Ο ίδιος επέμεινε εξάλλου στη σημασία της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Νότια Σινική Θάλασσα, θέατρο επεισοδίων ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μανίλα.

Ο Ζανγκ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι το καθεστώς του αυτόνομου νησιού της Ταϊβάν αποτελεί «την πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιασθεί στις σινοαμερικανικές σχέσεις».

«Η Κίνα ήταν ανέκαθεν δεσμευμένη στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο Ζανγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.

Όμως «η ‘ανεξαρτησία’ της Ταϊβάν» είναι «ασυμβίβαστη» με «την ειρήνη και τη σταθερότητα» στο στενό, διαβεβαίωσε ο κινέζος στρατηγός.

«Η Κίνα ζητάει να βάλουν τέλος οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κάθε στρατιωτική συνέργεια με την Ταϊβάν, να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την Ταϊβάν», δήλωσε ο Ζανγκ Γιουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους της, κατηγορεί τακτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, κύριο προμηθευτή όπλων του νησιού, ότι υποστηρίζουν σιωπηλά την κίνηση υπέρ της ανεξαρτησίας του. Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη στρατιωτική επιλογή για να επαναφέρει κάποια μέρα την Ταϊβάν στην επικράτειά του.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει υπογράψει συνθήκη ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέπτυξε τη Δευτέρα καταδιωτικά αεροπλάνα μετά την πρωτοφανή διείσδυση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της.

Από την πλευρά τους, οι Φιλιππίνες, οι οποίες συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες με συνθήκη αμοιβαίας άμυνας, ανακοίνωσαν προχθές, Τρίτη, ότι η Κίνα είναι «αυτή που διαταράσσει» την ειρήνη στην περιοχή, έπειτα από σειρά αντιπαραθέσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα με κινεζικά πολεμικά πλοία.

Χθες, Τετάρτη, το Πεκίνο προειδοποίησε την Ουάσινγκτον εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης προς τις Φιλιππίνες στη Νότια Σινική Θάλασσα, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί ακριβώς στο να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις διμερείς συνθήκες ως πρόσχημα για να υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Παρά τις τεταμένες διμερείς σχέσεις τους, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το διάλογο.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν μια ενδεχόμενη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα