Κίνα: Οι γίγαντες ακινήτων της Κίνας αντιδρούν στην απώλεια ελέγχου

Η κρίση των ακινήτων παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handeslblatt.

Η μεγάλη κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Country Garden, με περίπου 70.000 υπαλλήλους και έργα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δοκιμάζεται έντονα. Οι αθετήσεις πληρωμών και τα χρέη ύψους περίπου 180 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργούν αμφιβολίες για το αν η εταιρεία θα επιβιώσει. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και χρημάτων. Η ιδρυτική εταιρεία της Country Garden φέρεται να χορηγεί άτοκο δάνειο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα «The Paper».

Ο κίνδυνος πλήρους απώλειας του ελέγχου εξακολουθεί να επικρέμαται πάνω από την Country Garden και ολόκληρο τον κινεζικό κτηματομεσιτικό τομέα. Ωστόσο, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι η επώδυνη διαδικασία αναδιάρθρωσης και πιθανής συρρίκνωσης των εταιρειών θα οδηγήσει τελικά στην απαραίτητη ψυχραιμία.

Αυτά δεν είναι καλά νέα για την οικονομία της Κίνας, η οποία ανακάμπτει επί του παρόντος με κόπο και πιο αργά από ό,τι αναμενόταν μετά από τρία χρόνια πανδημίας. «Η επιδείνωση της κρίσης των ακινήτων είναι μια μεγάλη πρόκληση», λέει ο Γουάν -Χσιν – Λίου, ερευνητής στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου (IfW). Το 20% έως 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας, ανάλογα με το πώς διαβάζεται, εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τη βιομηχανία μέσω των προμηθευτών, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Με απλά λόγια: αν μια εταιρεία όπως η Country Garden καταρρεύσει, αυτό θα μπορούσε να έχει πικρές συνέπειες για την ανάπτυξη της Κίνας – και έτσι, με έναν περιστροφικό τρόπο, και για τον σημαντικό εμπορικό εταίρο της, τη Γερμανία. «Η ανάκαμψη της βιομηχανίας είναι επομένως ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας», λέει η Πία Χουτλ, οικονομολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στο Βερολίνο (DIW).

Ένα δύσκολο έργο για την Γιανγκ Χουϊγιάν, την κόρη του ιδρυτή της Country Garden, η οποία διοικεί την εταιρεία εδώ και μισό χρόνο και θεωρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία. Μόλις τον Μάρτιο είχε αναλάβει τη λειτουργική επιχείρηση από τον πατέρα της – και έτσι κληρονόμησε όχι μόνο μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και τα προβλήματα: Ένα χρέος 11 δισ. Ευρώ.

Πρόσφατα, η διοίκηση της Γιανγκ παραδέχτηκε ότι δεν θα ήταν σε θέση να καταβάλει μια πληρωμή ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ. Αρκετές προθεσμίες για πρόσθετες πληρωμές λήγουν τον Οκτώβριο. Συνολικά, περισσότερα από έντεκα δισεκατομμύρια από τα περίπου 180 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η Country Garden έχει προετοιμάσει τους πιστωτές της για το ενδεχόμενο περαιτέρω αθέτησης πληρωμών και έχει προσλάβει εξωτερικούς συμβούλους για να βοηθήσουν στη διαχείριση του χρέους. «Μια τέτοια μη πληρωμή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι σχετικοί πιστωτές του Ομίλου να απαιτήσουν την πρόωρη πληρωμή των οφειλών που τους οφείλονται ή να λάβουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης», είχε δηλώσει η Country Garden την περασμένη εβδομάδα.

46 προβληματικοί κατασκευαστές
Με τις δυσκολίες πληρωμών της Country Garden, ο αριθμός των κινεζικών κατασκευαστών ακινήτων που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα ομόλογά τους ή πρέπει να αναδιαρθρώσουν αυξάνεται σε 46, υπολογίζει η UBS Investment Bank. Αυτό αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς περίπου 36%. Ο Τζον Λαμ, επικεφαλής του τμήματος ακινήτων της τράπεζας στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, λέει: «Οι αγοραστές κατοικιών χάνουν επομένως την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα προπώλησης και προτιμούν τις δεύτερες κατοικίες από τις νέες κατοικίες».

Οι φωνές στη δημοφιλή κοινωνική πλατφόρμα Weibo της Κίνας το επιβεβαιώνουν αυτό: «Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα σπίτια προπώλησης στο Country Garden», γράφει ένας χρήστης. Όσοι έχουν ήδη αγοράσει ένα από τα ημιτελή ακίνητα θα πρέπει καλύτερα να ζητήσουν «ευλογίες για τον εαυτό τους».

Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «χρυσής εβδομάδας» γύρω από την Εθνική Ημέρα την 1η Οκτωβρίου, πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν στη χώρα, επισκέπτονται συγγενείς ή κάνουν διακοπές – και συνήθως έχουν χρόνο, επίσης, για επιθεωρήσεις διαμερισμάτων. Φέτος, ωστόσο, η επιθυμία για αγορά ήταν περιορισμένη, σύμφωνα με δείγματα που πήρε η κινεζική εφημερίδα «Securities Daily» σε μεμονωμένες πόλεις όπως η Τζινάν και η Γουχάν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές αχτίδες ελπίδας: ο κύκλος εργασιών στην αγορά υφιστάμενων ακινήτων αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα νέα κτίρια πωλούνται αργά
Η εταιρεία ακινήτων Beike Research Institute δημοσίευσε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι αγορές υφιστάμενων ακινήτων σε 50 παρατηρούμενες πόλεις λέγεται ότι αυξήθηκαν κατά 54% κατά τη διάρκεια των διακοπών του Οκτωβρίου. Σε μητροπόλεις όπως η Dongguan, η Xiamen ή η Foshan, η αύξηση διπλασιάστηκε. Τα νέα κτίρια, από την άλλη πλευρά, συχνά παραμένουν αργοπορημένα και είναι δύσκολο να πωληθούν.

Για μια εταιρεία όπως η Country Garden, αυτός είναι ο πυρήνας του κακού. Σύμφωνα με το Reuters, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει σήμερα περισσότερα από 3.100 ημιτελή κατασκευαστικά έργα – πάνω από τέσσερις φορές περισσότερα από τον πολύ πιο υπερχρεωμένο αντίπαλό της Evergrande από τη γειτονική τεχνολογική μητρόπολη Shenzhen.

Αλλά η Evergrande έχει και άλλα προβλήματα: Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τους επενδυτές, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων αναγκάστηκε πρόσφατα να σταματήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της, ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας Hui Ka-yan τέθηκε ακόμη και υπό αστυνομική παρακολούθηση. Μια ομάδα διεθνών επενδυτών έκρουσε δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε για ανεξέλεγκτη κατάρρευση.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κινεζικοί κατασκευαστές ακινήτων θα πρέπει να προβούν σε επώδυνες περικοπές και τελικά να συρρικνώσουν τον εαυτό τους και το απόθεμα κατοικιών τους για να εξυγιανθούν – ένας κλονισμός της αγοράς που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Οι προβλέψεις κυμαίνονται από ένα έως δέκα χρόνια, ανάλογα με τον ερωτώμενο.

«Νομίζω ότι μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια για να μειωθεί το απόθεμα μεγάλων ακινήτων στην Κίνα στο ιστορικό μέσο επίπεδο», λέει ο τραπεζίτης της UBS Λαμ. Προς το παρόν, συμβουλεύει τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί ενόψει των υπερτιμημένων ακινήτων, ιδίως στις μεσαίες και μεγάλες πόλεις, των υπερχρεωμένων κατασκευαστών ακινήτων και των κενών διαμερισμάτων.

Έρευνα κατά του ιδρυτή της Evergrande
Παραδόξως, η πίστη των εμπειρογνωμόνων στις αυτοθεραπευτικές δυνάμεις της κινεζικής κατασκευαστικής βιομηχανίας τροφοδοτείται επίσης από την ελπίδα ότι η αυστηρή οικονομία διοίκησης της αυταρχικής Κίνας δεν θα άφηνε ποτέ τον τομέα των ακινήτων να χρεοκοπήσει. Αλλά αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, δεδομένης της αδιαφάνειας του πολιτικού συστήματος στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Ο Γερμανός ιδρυτής νεοφυών επιχειρήσεων Μάρσελ Μινχ, ο οποίος συμβουλεύει εταιρείες σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα, αναγνωρίζει επίσης μια νέα πορεία στην πρωτεύουσα: «Το Πεκίνο έχει αλλάξει στρατηγική και κάνει χωρίς κίνητρα», λέει. Είναι πεπεισμένος ότι τα ακίνητα ως «κουμπαράς» θα χάσουν τη σημασία τους μακροπρόθεσμα- αντίθετα, η Κίνα εστιάζει όλο και περισσότερο σε μελλοντικές βιομηχανίες και επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιατρική τεχνολογία ή έξυπνη κατασκευή, λέει ο Μινχ.

Σχεδόν καθόλου δάνεια για έργα ακινήτων
Ο δανεισμός φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτή την τάση. Η κινεζική κεντρική τράπεζα στο Πεκίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παράσχει στις τράπεζες ρευστότητα ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ μεσοπρόθεσμα. Μείον τα δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εισφορά μετρητών εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Χρήματα που μπορεί να ωφελήσουν και άλλους τομείς εκτός από τους κατασκευαστές ακινήτων: Σύμφωνα με τον πάροχο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Wind της Σαγκάης, ο δανεισμός στον βιομηχανικό τομέα έχει αυξηθεί απότομα από το 2020, ενώ δάνεια για έργα ακινήτων δύσκολα θα χορηγηθούν.

Για την ερευνήτρια του IfW, Λίου, ωστόσο, υπάρχει μια παγίδα: «Ο δανεισμός από μόνος του δεν θα είναι αρκετός για να δώσει ώθηση στην κινεζική οικονομία σε αυτούς τους τομείς», λέει. Τελικά, η καταναλωτική διάθεση των Κινέζων θα καθορίσει και την ανάπτυξη. Η κρίση των ακινήτων είναι σαφώς επιβαρυντική – ένας φαύλος κύκλος που δεν είναι εύκολο να σπάσει.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα