

Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία συμφώνησαν σήμερα, Κυριακή (30/3) να ενισχύσουν το ελεύθερο εμπόριο, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι τους που συναντήθηκαν στη Σεούλ.
Οι τρεις χώρες διεξήγαγαν τον πρώτο οικονομικό τους διάλογο εδώ και πέντε χρόνια, επιδιώκοντας να διευκολύνουν το περιφερειακό εμπόριο, καθώς προσπαθούν να αντισταθούν στους δασμούς που επιβάλλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι τρεις υπουργοί Εμπορίου των χωρών συμφώνησαν να «συνεργαστούν στενά για μια ολοκληρωμένη και υψηλού επιπέδου» διαπραγμάτευση σχετικά με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας-Κίνας για την προώθηση του «περιφερειακού και παγκόσμιου εμπορίου», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση. Ακόμα συμφώνησαν να δημιουργήσουν «ένα προβλέψιμο εμπορικό και επενδυτικό περιβάλλον»
«Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εφαρμογή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP) στην οποία έχουν συμμετάσχει και οι τρεις χώρες, και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την επέκταση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών μέσω των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κορέας-Κίνας-Ιαπωνίας», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Αν Ντουκ-γκεούν, αναφερόμενος στην Περιφερειακή Ολοκληρωμένης Οικονομική Εταιρική Σχέση.
Οι υπουργοί συναντήθηκαν πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ την Τετάρτη για περισσότερους δασμούς σε αυτό που αποκαλεί «ημέρα απελευθέρωσης», καθώς ανατρέπει τις εμπορικές συνεργασίες της Ουάσινγκτον.
Η Σεούλ, το Πεκίνο και το Τόκιο είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, αν και έχουν έρθει σε αντιπαράθεση μεταξύ τους για θέματα όπως οι εδαφικές διαφορές και η απελευθέρωση από την Ιαπωνία υγρών αποβλήτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο σε μια τριμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από την έναρξη των συνομιλιών το 2012.
Η RCEP, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2022, είναι ένα εμπορικό πλαίσιο μεταξύ 15 χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού με στόχο τη μείωση των εμπορικών φραγμών.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εισαγωγικούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων την περασμένη εβδομάδα, μια κίνηση που μπορεί να πλήξει τις εταιρείες, ιδίως τις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων οχημάτων στις ΗΠΑ.
Μετά το Μεξικό, η Νότια Κορέα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες παγκοσμίως, κολουθούμενη από την Ιαπωνία, σύμφωνα με στοιχεία της S&P.
Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη υπουργική τους συνάντηση στην Ιαπωνία.
Πηγές: AFP, Reuters
Σχετικά Νέα
Σύγκρουση αεροσκαφών της American Airlines στην πίστα του αεροδρομίου της Ουάσινγκτον
Ένα αεροσκάφος της American Airlines στο οποίο επέβαιναν αρκετά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
ΗΠΑ: Απολύσεις με εντολή Μασκ στη Ρυθμιστική Αρχή Ασφάλειας Κυκλοφορίας που ελέγχει την Tesla
«Οσμή» σύγκρουσης συμφερόντων φανερώνει το σφοδρό πλήγμα που δέχθηκε η Ρυθμιστική Αρχή για την.
Μπλανσάρ: Το όπλο της Κίνας που δεν υπολογίζει o Τραμπ
Η στρατηγική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας δεν.
Αργεντινή: Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην γενική απεργία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας
Μαζική είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή γενική απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα.