Κίνα και Φιλιππίνες αναζητούν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα

Στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, οι πρόεδροι των Φιλιππίνων και της Κίνας συζήτησαν για την ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα, αναζητώντας τρόπους για την αποκλιμάκωσή της.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος είπε σε δημοσιογράφους ότι εξέφρασε στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την ανησυχία του για τα επεισόδια ανάμεσα σε πλοία των δύο χωρών στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε μηχανισμούς για τη μείωση των εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα», είπε ο Μάρκος, συμπληρώνοντας ότι ο πρόεδρος της Κίνας συμμερίστηκε την άποψη πως οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν πρέπει να καθορίζουν τις σχέσεις Μανίλας-Πεκίνου. «Θεωρώ ότι κανένας δεν θέλει να πάει σε πόλεμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Φιλιππινέζοι αλιείς καταγγέλλουν ότι πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής τους εμποδίζουν να ψαρεύουν σε περιοχές εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, αψηφώντας την ετυμηγορία του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου που το 2016 απέρριψε την αξίωση του Πεκίνου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα