Κίνα: Η Λαϊκή Τράπεζα θέλει να αποφύγει τις υπερβολές στην υιοθέτηση νομισματικών κινήτρων

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) θα αποφύγει να προχωρήσει σε μια μαζική υιοθέτηση νομισματικών κινήτρων για την οικονομία, καθώς επιδιώκει να επιτύχει ισορροπία μεταξύ της τόνωσης της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Θα διασφαλίσουμε ότι η συνολική κοινωνική ζήτηση θα λάβει ισχυρή στήριξη. Εν τω μεταξύ, το μέγεθος θα είναι λογικό και κατάλληλο και θα αποφύγουμε να πλημμυρίσουμε την οικονομία με ρευστότητα”, δήλωσε ο υποδιοικητής Xuan Changneng σε συνέντευξη Τύπου. Επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας ότι η προσφορά μετρητών θα παραμείνει “λογικά επαρκής”.

Η PBOC θα καθοδηγήσει τις τράπεζες να “χειριστούν κατάλληλα την ισχύ και τον ρυθμό της παροχής πιστώσεων, να παράσχουν σωστά την υποστήριξη από την αρχή και να συντονιστούν ενεργά και στενά με τη δημοσιονομική πολιτική και τις κοινωνικές πολιτικές”, δήλωσε ο Xuan.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσπαθεί να οργανώσει μια ανάκαμψη φέτος, έχοντας κάνει στροφή στην “Covid Zero” στρατηγική της στο τέλος του περασμένου έτους.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα επιταχυνθεί στο 4,8% το 2023, αφού πιθανότατα αυξήθηκε μόλις κατά 3% πέρυσι. Η δραστηριότητα παρεμποδίστηκε πέρυσι από τους αυστηρούς περιορισμούς μετακίνησης και τα lockdown, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη κρίση ακινήτων.

Για να βοηθήσει την ανάκαμψη, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η PBOC θα διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα