Κίνα: Για να υπάρξει εμπορική συμφωνία πρέπει να αρθούν οι δασμοί των ΗΠΑ

Οι υφιστάμενοι αμερικανικοί δασμοί θα πρέπει να αρθούν εάν είναι να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να εκκινήσουν εκ νέου τις εμπορικές συνομιλίες που βρέθηκαν σε τέλμα τον Μάιο αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Κίνα ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο κείμενο μιας συμφωνίας, η οποία σύμφωνα με διαπραγματευτές είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ομάδες αξιωματούχων και από τις δύο χώρες, που ασχολούνται με θέματα εμπορίου, βρίσκονται σε επαφή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να μην επιβληθούν δασμοί σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί σε βάρος του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα, από έπιπλα έως ημιαγωγούς, αξίας 250 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα χαιρετίζει την αμερικανική απόφαση να μην επιβάλει νέους δασμούς στα προϊόντα της, δήλωσε ο Γκάο, ερωτηθείς για το πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η ανακωχή στο εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα