Κίνα: Για… κατασκοπεία κατηγορείται η FedEx -Παρακράτησε πάνω από 100 δέματα της Huawei

Η Κίνα κατηγορεί την αμερικανική εταιρεία μεταφορών FedEx ότι «παρακράτησε» περισσότερα από 100 δέματα που σχετίζονταν με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η υπόθεση αυτή έρχεται στο φως την ώρα που η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον είναι αυξημένη, με τις δύο χώρες να επιδίδονται σε εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας δασμούς αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων η μία στην άλλη.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μέτρα εναντίον της Huawei στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και με στόχο να πληγούν οι δραστηριότητες του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών στο αμερικανικό έδαφος και διεθνώς.

Δεύτερο επεισόδιο FedEx – Huawei

Στα τέλη Μαΐου η FedEx ζήτησε συγγνώμη για την παρακράτηση «κατά λάθος» ενός «μικρού αριθμού» δεμάτων της Huawei, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι κανένας τρίτος δεν είχε παρέμβει. Μετά το συμβάν αυτό η Huawei είχε ανακοινώσει ότι θα αναθεωρήσει τη συνεργασία της με τη FedEx.

Oμως οι κινεζικές αρχές, έπειτα από έρευνα που ξεκίνησαν τον Ιούνιο, κατηγόρησαν τη FedEx ότι «παρακράτησε» συνολικά «περισσότερα από 100 δέματα» που συνδέονται με τη Huawei, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua. «Οι έρευνες επέτρεψαν επίσης να αποκαλυφθούν και άλλες ενδείξεις παραβίασης των νόμων και των κανονισμών» από την αμερικανική εταιρεία μεταφορών.

Τον Ιούνιο ένα άλλο δέμα της Huawei με προορισμό τις ΗΠΑ δεν παραδόθηκε, ένα συμβάν που είχε χαρακτηριστεί από τη FedEx «επιχειρησιακό λάθος». Ωστόσο οι Κινέζοι ερευνητές εκτιμούν ότι η εξήγηση αυτή «δεν συνάδει με τα γεγονότα», υπογράμμισε το Xinhua.

H Huawei στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον περιέλαβε τον Μάιο τη Huawei στη μαύρη λίστα της, μια απόφαση που απαγορεύει στην εταιρεία κατασκευής smartphones να εκμεταλλεύεται τις αμερικανικές τεχνολογίες τις οποίες έχει ανάγκη για τα προϊόντα της. Ωστόσο δόθηκε παράταση 90 ημερών στην εφαρμογή της απόφασης.

Στη συνέχεια το Πεκίνο απάντησε ανακοινώνοντας τη δική του μαύρη λίστα με τις ξένες «μη αξιόπιστες» εταιρείες, η οποία ενδέχεται να θέσει στο στόχαστρό της αμερικανικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι εμπόδισαν τις παραδόσεις προς τη Huawei.

Την περασμένη εβδομάδα ο γιγαντιαίος κινεζικός όμιλος των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei Technologies απέλυσε πάνω από τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού της θυγατρικής του στις ΗΠΑ, της Futurewei Technologies, εξέλιξη που ακολούθησε την προσθήκη της σε μια μαύρη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Νέα