Κίνα: Εχθρική ενέργεια το βρετανικό αεροπλανοφόρο στη Σινική θάλασσα

Η Κίνα είχε μακρόχρονες εντάσεις με τις ΗΠΑ για παρόμοιες θαλάσσιες στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά σε δικές της στρατιωτικές βάσεις στα ύδατα της θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Προειδοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι η ανάπτυξη αεροπλανοφόρου στη Νότια Σινική Θάλασσα θα θεωρηθεί «εχθρική ενέργεια» απηύθυνε η Κίνα, μέσω του ακόλουθου της πρεσβείας της Σου Γκουανγκχουί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κινήσεις σαν και αυτή παραβιάζουν την «κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα» της Κίνας.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου στην περιοχή έως το 2021. Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο Λιου Σιαομίνγκ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι επιχειρήσεις σαν και αυτή προάγουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πλοίων.

«Η θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένας τεράστιος ωκεανός […]. Δεν έχουμε αντιρρήσεις να ταξιδεύει κάποιος εκεί, αλλά χωρίς να εισέρχονται στα κινεζικά χωρικά ύδατα, εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων», σημείωσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα είχαν ήδη διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας γύρω από αμφίβιο πλοίο επιδρομής HMS Albion που βρίσκεται κοντά στα Νησιά Παρασέλ, ένα αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος που ελέγχεται σήμερα από την Κίνα.

Το Πεκίνο έχει επίσης εντάσεις με τις ΗΠΑ για την ελευθερία των ναυτικών επιχειρήσεων στη θάλασσα, κάνοντας λόγο για «προκλήσεις» της Ουάσιγκτον.

Παρά τις αντιδράσεις της Κίνας, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να διεξάγει επιχειρήσεις, κατηγορώντας το Πεκίνο για επιθετικές ενέργειες στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω της κατασκευής τεχνητών νησιών. Η Κίνα επιμένει ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της είναι καθαρά «αμυντικές».

Η κυριαρχία επί των διαφόρων νησιών και περιοχών της θάλασσας της Νότιας Κίνας, η οποία θεωρείται σημαντική λόγω των πολλών θαλάσσιων εμπορικών γραμμών που διέρχονται από αυτήν, διεκδικείται σε διάφορες εκτάσεις από το Μπρουνέι, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ελέγχεται επί του παρόντος από την Κίνα.

Σχετικά Νέα