Κίνα: Αυτό είναι το νέο Υπουργικό Συμβούλιο – Νέος ΥΠΑΜ o Λι Σανγκφού

Ο στρατηγός Λι Σανγκφού, στον οποίο είχαν επιβληθεί το 2018 κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαιτίας του ότι είχε εγκρίνει την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, αναλαμβάνει από σήμερα νέος υπουργός Άμυνας της Κίνας.

Παράλληλα, ο Τσιν Γκανγκ, πρώην πρέσβης του Πεκίνου στην Ουάσιγκτον, παραμένει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Χε Ρονγκ διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Τσεν Γισίν συνεχίζει ως υπουργός Κρατικής Ασφαλείας και ο Ουάνγκ Σιαοχόνγκ ως υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας ή αρχηγός της Αστυνομίας.

Αναλυτικά η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος

Οι τέσσερις νέοι αντιπρόεδροι της Κίνας

Ο Ding Xuexiang, 60 ετών, είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, του ανώτατου κλιμακίου εξουσίας της Κίνας. Είναι έμπιστος ακόλουθος του Σι και ήταν επικεφαλής του επιτελείου του Σι πρώτα το 2006 στη Σαγκάη και τα τελευταία 10 χρόνια στο Πεκίνο.

Ο He Lifeng, 68 ετών, αντικαθιστά τον Liu He ως ο επόμενος τσάρος της οικονομίας. Είναι μακροχρόνιος σύμμαχος του Σι και ήταν προηγουμένως επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), της ισχυρής κρατικής υπηρεσίας σχεδιασμού.

Ο Zhang Guoqing, 58 ετών, έχει διδακτορικό στα οικονομικά και πέρασε 20 χρόνια εργαζόμενος σε αμυντικές εταιρείες προτού στραφεί στην πολιτική και καταλάβει κορυφαίες θέσεις στις επαρχιακές πόλεις Chongqing και Tianjin, καθώς και στην επαρχία Liaoning.

Ο Liu Guozhong, 60 ετών, ήταν πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της επαρχίας Shaanxi, όπου ο Xi έχει προγονικές ρίζες.

Οι πέντε νέοι κρατικοί σύμβουλοι της Κίνας, οι οποίοι κατατάσσονται κάτω από τους αντιπροέδρους αλλά πάνω από τους υπουργούς:

Ο Li Shangfu, 65 ετών, γίνεται επίσης υπουργός Άμυνας. Είχε εργαστεί στο δορυφορικό πρόγραμμα της Κίνας και τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών και εξοπλισμού από τον κύριο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας, τη Rosoboronexport.

Ο Wang Xiaohong, 65 ετών, κατέχει επίσης τη θέση του υπουργού δημόσιας ασφάλειας ή αρχηγού της αστυνομίας. Θεωρείται στενός σύμμαχος του Σι, καθώς έχει εργαστεί ως αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Φουζού, όταν ο Σι ήταν αρχηγός του κόμματος εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Wu Zhenglong, 58 ετών, είναι γενικός γραμματέας του κρατικού συμβουλίου και ήταν προηγουμένως επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία Jiangsu.

Η Shen Yiqin, 63 ετών, γίνεται η γυναίκα με την υψηλότερη θέση στην Κίνα. Οι παρατηρητές εξεπλάγησαν όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα έσπασε την παράδοση και δεν διόρισε καμία γυναίκα στο 24μελές Πολιτικό Γραφείο του τον Οκτώβριο.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν υπήρχε επίσης καμία γυναίκα αντιπρόεδρος. Η Shen, πρώην επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία Guizhou, είναι η μόνη γυναίκα κρατική σύμβουλος.

Ο 57χρονος Qin Gang είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών. Ο πρώην πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε συνεργαστεί στενά με τον Σι όταν ήταν επικεφαλής του πρωτοκόλλου μεταξύ 2014 και 2018.

Οι μόνες αλλαγές προσωπικού σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου ήταν στο NDRC και στο υπουργείο Άμυνας.

Οι ακόλουθοι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου διατήρησαν τις θέσεις τους:

Ο Γι Γκανγκ, 65 ετών, παραμένει απροσδόκητα διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Ο Yi, που διορίστηκε διοικητής της PBOC το 2018, αναμενόταν ευρέως να αποχωρήσει μετά την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιείται μία φορά στα πέντε χρόνια τον Οκτώβριο.

Ο Zheng Shanjie, 61 ετών, αναλαμβάνει από τον He Lifeng τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. Ο Ζενγκ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην επαρχία Φουτζιάν της πατρίδας του, όπου είχε διατελέσει διευθυντής της Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της επαρχίας Φουτζιάν και αντιπεριφερειάρχης της επαρχίας Φουτζιάν.

Ο Λιου Κουν, 66 ετών, παραμένει υπουργός Οικονομικών, μια άλλη έκπληξη, καθώς έχει περάσει τη συνήθη ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών.

Ο Wang Wentao, 58 ετών, παραμένει υπουργός Εμπορίου. Είχε διατελέσει κυβερνήτης της επαρχίας Heilongjiang και ήταν κάποτε συνάδελφος του Σι στη Σαγκάη.

Ο Jin Zhuanglong, 59 ετών, παραμένει υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας πληροφοριών.

Ο Wang Zhigang, 65 ετών, παραμένει υπουργός επιστήμης και τεχνολογίας.

Ο Χουάι Τζινπένγκ, 60 ετών, παραμένει υπουργός Παιδείας.

Ο Pan Yue, 62 ετών, παραμένει επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εθνοτικών Υποθέσεων.

Ο Wang Xiaohong, 65 ετών, παραμένει υπουργός δημόσιας ασφάλειας.

Ο Chen Yixin, 63 ετών, παραμένει υπουργός κρατικής ασφάλειας. Θεωρείται σύμμαχος του Σι, καθώς είχε συνεργαστεί με τον Σι όταν ο τελευταίος ήταν επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία Zhejiang από το 2002 έως το 2007. Ο Τσεν στάλθηκε στην κεντρική πόλη Γουχάν το 2020 για να βοηθήσει να ηγηθεί των προσπαθειών κατά του ΚΟΒΙΔ και τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην εκκαθάριση διεφθαρμένων αξιωματούχων ασφαλείας και νομικών.

Ο Tang Dengjie, 63 ετών, παραμένει υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων

Ο He Rong, 60 ετών, παραμένει υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Wang Xiaoping, 59 ετών, παραμένει υπουργός ανθρώπινων πόρων και κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Wang Guanghua, 59 ετών, παραμένει υπουργός φυσικών πόρων.

Ο Huang Runqiu, 59 ετών, παραμένει υπουργός οικολογίας και περιβάλλοντος.

Ο Ni Hong, 60 ετών, παραμένει υπουργός στέγασης και αστικής-αγροτικής ανάπτυξης.

Ο Li Xiaopeng, 63, παραμένει υπουργός μεταφορών

Ο Li Guoying, 63 ετών, παραμένει υπουργός υδάτινων πόρων

Ο Tang Renjian, 60, παραμένει υπουργός γεωργίας και αγροτικών υποθέσεων

Ο Hu Heping, 60 ετών, παραμένει υπουργός πολιτισμού και τουρισμού

Ο Ma Xiaowei, 63 ετών, παραμένει επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Ο Pei Jinjia, 59 ετών, παραμένει υπουργός βετεράνων.

Ο Wang Xiangxi, 60 ετών, παραμένει υπουργός διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.

Ο Hou Kai, 60, παραμένει γενικός ελεγκτής της Εθνικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας

 

Πηγή    Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα