Κέρδη στις ευρωαγορές

Με κέρδη ξεκινούν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τα χνάρια των ασιατικών αγορών και εν μέσω προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και αύξησης των δαπανών από τις μεγάλες οικονομίες όπως Γερμανία και Κίνα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,8%, ενώ ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται κατά 1,11%.

Στους επιμέρους δείκτες, άνοδο 1,24% καταγράφει ο γερμανικός Dax, κατά 0,99% ενισχύεται ο βρετανικός FTSE 100, ενώ ο γαλλικός CAC κινείται ανοδικά κατά 1%. Στην Ελβετία ο SMI κερδίζει 0,92%.

Σε ανοδική τροχιά και η ευρωπεριφέρεια, με τον ισπανικό IBEX να κερδίζει 1,05%, τον πορτογαλικό PSI να καταγράφει κέρδη 2,38% και τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται κατά 1,07%.

Μετά τις ανησυχίες που πυροδότησε η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το β’ τρίμηνο, ο υπουργός της χώρας Olaf Scholz, δήλωσε την Κυριακή ότι η Γερμανία έχει την δημοσιονομική ισχύ να διαχειριστεί ενδεχόμενη μελλοντική οικονομική κρίση με “πλήρη ισχύ” και άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο μπορεί να αυξήσει κατά 50 δις. ευρώ τις δαπάνες.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε μία σημαντική μεταρρύθμιση το Σάββατο με στόχο το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και την τόνωση της οικονομίας που επηρεάζεται αρνητικά από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Τέλος, οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων που έσπειραν πλήθος ανησυχιών την προηγούμενη Τετάρτη όταν υποχώρησαν κάτω από αυτές των διετών τίτλων της χώρας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, ανακάμπτουν και η καμπύλη των αποδόσεων κανονικοποιείται και πάλι.

Κέρδη σημείωναν νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές, με τους κινεζικούς δείκτες να σημειώνουν άνοδο άνω του 2%.

Σχετικά Νέα