Κέρδη στις ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ oi επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς h Fed αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Την ίδια ώρα, την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να επιμείνει και να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, εξέφρασε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), Γιόαχιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Η μάχη μας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει… Υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος να καλύψουμε, αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικό έδαφος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε όλη την οικονομία. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη Πέμπτη και τις εκκλήσεις ορισμένων επενδυτών να αναστείλει τη σύσφιξη της πολιτικής της έως ότου χαλαρώσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Ο Νάγκελ είπε ότι είναι πιθανό οι ευρωπαϊκές τράπεζες να γίνουν πιο επιφυλακτικές ως προς τις χορηγήσεις δανείων μετά την αναταραχή, αλλά δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι μπορεί να επηρεασθούν από αυτή. «Είναι πολύ νωρίς» να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή οδεύει προς μία πιστωτική κρίση, είπε.

Εν συνεχεία, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μόλις αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, αλλά ο αντίκτυπός τους μπορεί να γίνει ισχυρότερος ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής. Οι επενδυτές διερωτώνται αν η ΕΚΤ θα μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που εκδηλώθηκε με τη χρεοκοπία δύο αμερικανικών τραπεζών και τη διάσωση της Credit Suisse την τελευταία στιγμή. Οι κινήσεις της ΕΚΤ, είπε η Λαγκάρντ, για την αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, αν οι τράπεζες γίνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη κινδύνων και αρχίσουν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που δίνουν, κάτι που πιθανόν υπονοεί ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα επιτόκιά της.

«Αν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα υψηλότερο “περιθώριο διαμεσολάβησης” -κάτι που σημαίνει ότι για κάθε επίπεδο των βασικών επιτοκίων ζητούν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που παίρνουν με τον δανεισμό-, τότε η μετάδοση θα είναι ισχυρότερη», είπε. Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2% από 8,5% τον Φεβρουάριο. «Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση… Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται», πρόσθεσε.

Ανοδικα κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, που σκαρφάλωσε στο 10,4% το Φεβρουάριο από 10,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κατέβαζε ταχύτητα στο 9,9% τον Φεβρουάριο, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου του 11,1%. Η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη εάν αυξάνει τα επιτόκια για 11η κατά σειρά συνεδρίαση. O πληθωρισμός χονδρικής επιβράδυνε στο 12,1% σε ετήσια βάση – ήταν χαμηλότερα από το 13,5% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,3%.

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% για το τρέχον έτος και 1,3% για το 2024 προβλέπουν οι «Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι, στην εαρινή έκθεσή τους αναθεωρούν την προηγούμενη εκτίμησή τους για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2023. «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία έχουν ελαφρώς βελτιωθεί σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2022, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη», αναφέρει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (SVR) και επισημαίνει ότι «ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει και φέτος να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την οικονομία κατά το τρέχον έτος». Η πρόβλεψη του Συμβουλίου για τον πληθωρισμό αναφέρει ύψος 6,6% για το 2023 και 3% για το 2024.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 447.24 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.17%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,194.75 μονάδες, με κέρδη 0.31%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,568.2 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.42%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,217.65 μονάδες, με άνοδο 0.15%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,131.12 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.26%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,524 μονάδες, με πτώση 0.11%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,010.85 μονάδες, χάνοντας 0.43%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα