Κέρδη στις ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος άνοιξε την πόρτα σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Η πιθανότητα ακόμα χαμηλότερων επιτοκίων ή επιστροφής σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενίσχυσε κατακόρυφα την επενδυτική ψυχολογία, οδηγώντας τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες σε κέρδη άνω του 2%.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,7% στις 384,78 μονάδες, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη από τις 18 Ιανουαρίου.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άλμα 2% στις 12.331,75 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο +2,2% στις 5.509,73 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 1,2% στις 7.443,04 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε ράλι 2,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,2%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του σήμερα άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει έτοιμη να χαλαρώσει την πολιτική της, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι θα πρέπει να δρομολογήσουν μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης εάν το οικονομικό κλίμα επιδεινωθεί εν μέσω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άνοιξε έτσι το δρόμο σε ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων ή στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από το επίπεδο του -0,4% που είναι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σήμερα.

“Περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων… παραμένουν μέρος των εργαλείων μας”, δήλωσε μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ενώ για το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ανέφερε ότι “συνεχίζουν να υπάρχουν περιθώρια”.

Την ίδια στιγμή κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την τόνωση της οικονομίας. “Τα τελευταία 10 χρόνια, το βάρος της μακροοικονομικής προσαρμογής έχει πέσει δυσανάλογα στη νομισματική πολιτική”, ανέφερε.

Σχετικά Νέα