Κέρδη στην Wall Street παρά το νέο άλμα του πληθωρισμού

Ανοδική κίνηση με κέρδη που ξεπερνούν το 0,5% ακολουθεί η Wall Street λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 40ετίας, καθώς η αμερικανική αγορά δείχνει ότι μάλλον είχε προεξοφλήσει τα μεγέθη και στέκεται περισσότερο στις χτεσινές δηλώσεις του Τζ. Πάουελ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 36.450 μονάδες με άνοδο 0,56%, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,6% κινούμενος στις 4.740 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερη πορεία ακολουθεί ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στις 15.271 μονάδες με +0,8%.

Στο βασικό θέμα της ημέρας, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο παρουσίασε νέα κλιμάκωση, όπως προαναφέρθηκε, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχει εμφανίσει τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια, από τον Ιούνιο του 1982.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξε αύξηση κατά 7% τον Δεκέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο που είχε προηγηθεί παρουσίασε αύξηση κατά 0,5%.

Η αύξηση 7% έρχεται σε συνέχεια του 6,8% σε ετήσια βάση που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου Reuters εκτιμούσαν μεσοσταθμικά ότι ο δείκτης καταναλωτή θα παρουσιάσει ετήσια αύξηση κατά 7% όπως και έγινε, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο τοποθετούσαν το μέγεθος ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι έδειξαν τα στοιχεία στο 0,4%.

Σε αυτό το πλαίσιο η αγορά δείχνει ότι δεν ήρθε αντιμέτωπη με κάποια έκπληξη, ενώ πιθανώς «τιμολογεί» περισσότερο τη χτεσινή εμφάνιση του Τζερόμ Πάουελ στην Γερουσία, κατά την οποία ο επικεφαλής της Fed με τον ήπιο τόνο της ομιλίας του κατεύνασε τους φόβους για κάποια σπασμωδική αντίδραση της τράπεζας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα