Κέρδη στη Wall Street

Έπειτα από το sell off της Τετάρτης, ήταν η σειρά των αγοραστών να επικρατήσουν στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street. Οι μετοχές του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου του πλανήτη έλαβαν ώθηση από το ρεκόρ ανάπτυξης που σημείωσε η αμερικανική οικονομία στο γ’ τρίμηνο, ξεπερνώντας προσωρινά τις ανησυχίες για την πανδημία.
Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 33,1% το τρίτο τρίμηνο. Είναι ο πιο γρήγορος ρυθμός από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε να διατηρεί αρχεία το 1947, μετά την ιστορική πτώση κατά 31,4% του δεύτερου τριμήνου. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 31%.

Παράλληλα, 751.000 νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποβλήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξουν 778.000 νέοι άνεργοι. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας είναι 40.000 λιγότερες από την προηγούμενη μέτρηση. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα που καταγράφεται πτώση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,52% και έκλεισε στις 26.659,11 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κέρδισε κατά 1,19% στις 3.310,11 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,64% στις 11.185,59 μονάδες.

Σε χαμηλό 5 μηνών το πετρέλαιο

Σε χαμηλό πενταμήνου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης το πετρέλαιο, εν μέσω εκτίναξης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 1,47 δολ. ή 3,8%, στα 37,65 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 29 Μαΐου.

Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,22 δολ. ή 3,3%, κλείνοντας στα 36,17 δολ. το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από την 1η Ιουνίου.

Δεύτερη ημέρα απωλειών για τον χρυσό

Πτωτικά για δεύτερη συναπτή ημέρα έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, πιεζόμενος από τα κέρδη του δολαρίου, την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ανάκαμψη – ρεκόρ του ΑΕΠ τους στο γ΄ τρίμηνο.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 11,20 δολάρια ή 0.6%, κλείνοντας στα 1.868 δολ. ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητο, στα 23,36 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός Δεκεμβρίου έχασε μόλις ένα σεντ, στα 3,0565 δολ. η λίβρα.

Σε περιδίνηση το ευρώ – Ανεβαίνει το δολάριο

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων κινείται το ευρώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί νέους κινδύνους για την ανάκαμψη η οποία χάνει μομέντουμ πιο γρήγορα απ’ ότι αναμένονταν» δήλωσε η Λαγκάρντ και συμπλήρωσε ότι η ανάκαμψη ήταν ήδη άνιση μεταξύ των επιμέρους χωρών.

Αντίθετα το αμερικανικό δολάριο «παίρνει τα πάνω του», λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή πτώση των διεθνών αγορών εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

 

Σχετικά Νέα