Κέρδη στη Wall – Προς νέα ρεκόρ Nasdaq και S&P 500

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με ώθηση τα ισχυρά κέρδη των Facebook και Apple καθώς και τα σημερινά μάκρο που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε στο α΄ τρίμηνο.

Σε αυτό το κλίμα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 148,03 μονάδες ή 0,44% στις 33.968,41 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 0,61% στις 4.208,95 και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται σε ποσοστό 0,55% στις 14.127,60 μονάδες, με τους δύο δείκτες να “φλερτάρουν” με νέα ρεκόρ.

Σημειώνεται πως η Apple σημείωσε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε χθες πωλήσεις αυξημένες κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και κέρδη σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 89,58 δισ. δολάρια έναντι 77,36 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, αυξημένες κατά 53,7%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 1,40 δολάρια από 0,99 δολάρια το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Παράλληλα, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Facebook για το α΄ τρίμηνο χρήσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 3,30 δολάρια ανά μετοχή, με έσοδα στα 26,17 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές της Refinitiv ανέμεναν κέρδη στα 2,37 δολάρια ανά μετοχή, με έσοδα 23,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα της Facebook παρουσίασαν αύξηση 48% το α΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

Η McDonald’s από της μεριά της ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της έχουν επιτέλους ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα για το α’ τρίμηνο χρήσης διαμορφώθηκαν στα 1,54 δισ. δολάρια ή 2,05 δολάρια ανά μετοχή, από 1,11 δισ. δολάρια ή 1,47 δολάρια ανά μετοχή σε σχέση με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η Πέμπτη σηματοδοτεί την 100ή ημέρα της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Σε χθεσινή του ομιλία στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν προώθησε την ατζέντα του, η οποία περιλαμβάνει ένα σχέδιο για τις υποδομές ύψους 2 τρισ. δολαρίων καθώς και ένα σχέδιο ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων που στοχεύει οικογένειες, παιδιά και μαθητές.

Στα μάκρο, ανέκαμψε η αμερικανική οικονομία στο α΄ τρίμηνο, κυρίως χάρη στη μαζική κρατική βοήθεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαγράφοντας την πορεία για την -όπως αναμένεται- ισχυρότερη επίδοση φέτος, των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 6,4% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό από το γ΄΄ τρίμηνο του 2003, και ακολουθεί το 4,3% του δ΄ τριμήνου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει πιο γρήγορα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές της παγκοσμίως, χάρη στα δύο επιπλέον προγράμματα ανακούφισης από τον κορονοίό που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση καθώς και στη χαλάρωση των ανησυχιών για την πανδημία, που έχουν τονώσει την εγχώρια ζήτηση και επέτρεψαν το άνοιγμα εκ νέου εστιατορίων και μπαρ.

Ωστόσο, η οικονομία παραμένει τουλάχιστον δύο χρόνια μακριά από την πλήρη ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020.

Ξεχωριστή έρευνα του υπουργείο Εργασίας εμφάνισε ότι οι αιτήσεις παροχής επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν στις 553.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 24 Απριλίου, σε σχέση με τις 566.000 στην προηγούμενη περίοδο.

Αν και οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας είχαν μειωθεί από τον αριθμό-ρεκόρ των 6,149 εκατ. στις αρχές Απριλίου 2020, παραμένουν αρκετά υψηλότερα από το εύρος των 200.000-250.000 που θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε μια υγιή αγορά εργασίας.

Η οικονομία συνεχίζει να ενισχύεται εν όψει του β΄ τριμήνου, με τις καταναλωτικές δαπάνες να εκτινάσσονται σε υψηλό 14 μηνών τον Απρίλιο.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει πλήρως από την ύφεση στα τέλη του 2023.

Προβλέπουν ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 7%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1984.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα