Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη εκκίνησαν την εβδομάδα τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δείχνοντας πώς σε σχέση με τις ασιατικές αγορές επικρατεί ένα πιο αισιόδοξο κλίμα στους επενδυτές.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 408,68 μονάδες. Κύρια ώθηση δόθηκε από τις μετοχές του τομέα των αυτοκινήτων, που κέρδισαν στο σύνολό τους 1,3%, την ώρα που όλοι δείκτες και τα χρηματιστήρια του δείκτη κινήθηκαν σε κερδοφόρα επίπεδα.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,44%, κλείνοντας στις 13.848,35 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100, πηγαίνοντας κόντρα στο σύνολο του ευρωπαϊκού θετικού αισθήματος, υποχώρησε κατά 0,22%, κλείνοντας στις 6.720,65 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,10% στις 5.617,27 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 προσέθεσε 0,29% και ο ιταλικός FTSE MΙΒ σημείωσε άνοδο 0,53%.

Νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές σημειώθηκαν μεικτά πρόσημα με τους επενδυτές να αντιδρούν στα τελευταία οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε αύξηση 2,3% πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 2% σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα υποχώρησαν 3,9% για το έτος.

Στην Ευρώπη, η πανδημία και η διάθεση εμβολίων κατά του κορονοϊού παραμένουν στο επίκεντρο. Στην Ολλανδία, χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά των μέτρων lockdown την Κυριακή με την διαμαρτυρία να διαλύεται από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να ηγείται στον ρυθμό εμβολιασμών, διευρύνοντας τη Δευτέρα το πρόγραμμα εμβολιασμού, προσφέροντας την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους ανήκουν στις καλούμενες “ευπαθείς ομάδες”.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται και οι εξελίξεις στη Γερμανία, όπου ο Άρμιν Λάσετ εκλέχτηκε ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Η εκλογή του ανοίγει το δρόμο για να αντικαταστήσει πιθανώς την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο στις εκλογές που θα λάβουν χώρα αργότερα φέτος.

Στα επιχειρηματικά νέα, η συγχώνευση μεταξύ της Fiat Chrysler (FCA) και της Peugeot PSA Group, ύψους 52 δισ. δολαρίων, ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο, δημιουργώντας τον τέταρτο μεγαλύτερο κατασκευαστή αυτοκινήτων παγκοσμίως. Η νέα εταιρεία, με την επωνυμία Stellantis, θα διευθύνεται από τον πρώην CEO της PSA, Carlos Tavares. Η μετοχή της Stellantis κατέγραψε ”άλμα” 7,6%.

Οι μετοχές της Carrefour απώλεσαν 6,9% αφότου η καναδική Alimentation Couche-Tard απέσυρε την πρόταση εξαγοράς της για τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα