Κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια

Με κέρδη κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, ακολουθώντας με λιγότερη “φόρα” το επενδυτικό ράλι της Wall Street της Δευτέρας, εν μέσω γενικού κλίματος μείωσης των ρυθμών εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei κέρδισε 2%, στις 18.948,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να ενισχύεται κατά 1,90% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει κέρδη 1,32%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, όπου τη Δευτέρα δεν υπήρξε συνεδρίαση λόγω εθνικής αργίας, ο Shangai κερδίζει 1,96% και ο Shenzen κινείται ακόμη ισχυρότερα, με κέρδη 2,81%. Στη δε Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε “προσθέτοντας” 1,81%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 αποτέλεσε “παραφωνία”, κλείνοντας με πτώση 0,65%.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia) κράτησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, όπως ανέμεναν και οι αναλυτές, με βάση σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου.

“Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας της Αυστραλίας. μια πολύ μεγάλη οικονομική συρρίκνωση αναμένεται να καταγραφεί στο β΄ τρίμηνο και ο δείκτης της ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο των πολλών τελευταίων ετών’, αναφέρει ο διοικητής της RBA, Philip Lowe.

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά για μακρά χρονική περίοδο, πρόσθεσε.

“Το δ.σ. δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τις θέσεις εργασίας, τα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, όσο η Αυστραλία αντιμετωπίζει τον κορονοϊό’, ανέφερε ο Lowe.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο επίπεδο της εξάπλωσης του νέου ιού, με τη Νότια Κορέα να ανακοινώνει νωρίτερα σήμερα λιγότερα από 50 νέα κρούσματα, για δεύτερη συναπτή ημέρα. Η Κίνα ανακοίνωσαε επίσης ότι στις 6 Απριλίου δεν είχε κανέναν θάνατο σχετιζόμενο με τον κορονοϊό, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, όταν και άρχισε να δίνει καθημερινά στοιχεία κρουσμάτων και ανθρώπινων απωλειών.

Τη Δευτέρα, οι αγορές διεθνώς κινήθηκαν “εκρηκτικά” ανοδικά, στη βάση των στοιχείων που έδειχναν μια σχετική επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, ακόμη και στις ΗΠΑ, που πλέον αποτελούν το διεθνές επίκεντρο της πανδημίας. Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών μειώθηκαν και στα ευρωπαϊκά επίκεντρα εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Σε σημείωμά του στις 6 Απριλίου, η γενική διευθύντρια στρατηγικής συναλλάγματος της BK Asset Management, Kathy Lien, σημείωνε ότι “το αίσθημα ανάληψης κινδύνου βελτιώνεται” στις αγορές, κυρίως λόγω των εξελίξεων με τη μείωση του ρυθμού αύξησης των θανάτων σε Ισπανία, Γαλλία και αμερικανική Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

“Οι τάσεις αυτές δείχνουν ότι τα μέτρα καραντίνας και κοινωνικής αποστασιοποίησης λειτουργούν, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για να απαντήσει κανείς εάν η πορεία αυτή θα συνεχιστεί”, προειδοποιεί η Lien.

Από την πλευρά της Goldman Sachs, ο Timothy Moe εκτίμησε με παραπλήσια χρώματα την κατάσταση, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένας “σκεπτικισμός” για το ποια θα είναι από εδώ και πέρα η πορεία των αγορών και εάν το ράλι μπορεί να συνεχιστεί.

Μολονότι η εκρηκτική άνοδος είναι “καλοδεχούμενη” και κατανοητή, είπε, πρόσθεσε ότι “μπροστά μας υπάρχει μια δύσκολη περίοδος για την πραγματική οικονομία, ενώ θα χρειαστεί και χρόνος για να αντιμετωπίσουμε οριστικά τον ιό και τα υγειονομικά μέτρα που έφερε μαζί του”.

Περισσότεροι από 1,3 εκατ. άνθρωποι διεθνώς έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ τουλάχιστον 74.169 έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του John Hopkins University.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα