Κέρδη ο χρυσός για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή, με το πολύτιμο μέταλλο να δέχεται πιέσεις από την ενίσχυση της απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αλλά και το σταθερό δολάριο, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη για τέταρτο διαδοχικό 5νθήμερο.

“Οι υψηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι πιθανότατα ο καταλύτης για την ημερήσια πτώση της τιμής του χρυσού”, δήλωσε στη MarketWatch ο Michael Armbruster, διευθύνων σύμβουλος της Altavest.

“Τα καλά νέα για τους gold bugs είναι ότι το τεχνικό και θεμελιώδες set up του χρυσού γίνεται πολύ πιο ανοδικό”, τόνισε ο ίδιος. “Έχουμε περάσει από την πώληση-ράλι πάνω από τα 1.800 δολάρια στην αγορά-βουτιά κάτω από τα 1.800 δολάρια”.

Επιπλέον, την Παρασκευή το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά πιέζοντας τον χρυσό, με την απόδοσή του να κυμαινόταν πέριξ του 1,32%. Στην εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά περίπου 4 μονάδες βάσης.

Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε μικρά κέρδη της τάξης του 0,1% την Παρασκευή σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, ενώ στην εβδομάδα πρόσθεσε 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε και σε μια χειρότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του καταναλωτικού κλίματος η οποία επισκίασε τους ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσειες στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το καταναλωτικό κλίμα υποχωρεί τον Ιούλιο, καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός ασκεί πρόσθετη πίεση στο βιοτικό επίπεδο, ιδίως στα νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

To Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέφερε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος στη χώρα τον τρέχοντα μήνα το δείχνουν να κινείται στις 80,8 μονάδες έναντι 85,5 τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 86,3 μονάδες σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 14 δολάρια ή 0,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.815 δολάρια ανά ουγγιά, υποχωρώντας από το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα που κατέγραψε την Πέμπτη. Σε εβδομαδιαία βάση ο χρυσός σημείωσε κέρδη περίπου 0,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 60 σεντς ή 2,3%, για να διαμορφωθεί η τιμή του σχεδόν στα 25,80 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από άνοδο 0,5% την Πέμπτη. Το ασήμι έχασε 1,7% σε εβδομαδιαία βάση.

Ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος την Παρασκευή στα 4,32 δολάρια ανά λίβρα, ενώ στην εβδομάδα είχε απώλειες της τάξης του 0,5%.

Η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 2,6% στα 1.108,50 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας ωστόσο κέρδη 1,2% στην εβδομάδα, ενώ το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 3,4% στα 2.637,30 δολάρια ανά ουγγιά, με σημαντικές απώλειες της τάξης του 6,6% σε εβδομαδιαία βάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα