Κέρδη για το αργό μετά τις αναφορές ότι ο OPEC+ θα αντιδράσει σε απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας το πετρέλαιο μετά από δημοσιεύματα ότι ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) θα μπορούσαν να επαναξιολογήσουν τα σχέδια τους για τις σταδιακές αυξήσεις της παραγωγής εάν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προχωρήσουν στην απελευθέρωση ποσοτήτων από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 81 cents ή 1,1% και έκλεισε στα 76,75 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Ιανουαρίου ενισχύθηκε επίσης 81 cents ή 1% στα 79,70 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Και τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών για να τερματίσουν σε χαμηλά επτά εβδομάδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδεχομένως να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα την απελευθέρωση ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει το ράλι των τιμών.

Το Bloomberg, επικαλούμενο σχόλια αντιπροσώπων του OPEC+, ανέφερε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο OPEC+ θα συνεχίσει να προχωρά ακόμα και σε μικρές αυξήσεις της παραγωγής, στην περίπτωση που υπάρξει απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων.

Ο OPEC+ προχωρά σε μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι στις 2 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης τους επόμενους μήνες εν μέσω της νέας έξαρσης του κορονοϊού στην Ευρώπη που υποχρέωσε την Αυστρία να προχωρήσει σε νέο lockdown και σε αυστηροποίηση των περιορισμών σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, μεταξύ άλλων.

Οι ανησυχίες αυτές ήρθαν στο προσκήνιο σήμερα μετά την προειδοποίηση της Άνγκελα Μέρκελ ότι η κατάσταση στη χώρα είναι “δραματική” και “χειρότερη από κάθε άλλη φορά”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα