Κέρδη για το αμερικανικό αργό, απώλειες για το Brent

Μεικτή εικόνα εμφάνισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου την Τετάρτη, με το αμερικανικό αργό να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με κέρδη, σε αντίθεση με το διεθνές σημείο αναφοράς Brent που σημείωσε πτώση εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση.

Οι περικοπές στην παραγωγή από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και τους συμμάχους του (OPEC+) βοήθησαν την αγορά “να παραμείνει σταθερή παρά την άνοδο των γεωπολιτικών εντάσεων”, σημειώνει στο MarketWatch ο Τρόι Βίνσεντ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην DTN.

Παρότι, όμως, μέχρι στιγμής οι επενδυτές έχουν αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό την απειλή της διακοπής εφοδιασμού, ακόμη και μετά τις επιθέσεις της διεθνούς ναυτικής δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των Χούθι όταν αυτοί αψήφησαν το τελεσίγραφο της Δύσης να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων, το κλίμα τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να αλλάζει.

Το ενδεχόμενο “μια ευρείας επέκτασης του πολέμου εναντίον του Ισραήλ από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής θα διαταράξει την αλυσίδα εφοδιασμού και θα εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου”, εκτιμά ο Πίτερ Καρντίγιο, επικεφαλής οικονομολόγος στη Spartan Capital, κι αυτό είναι κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητό στην αγορά σημειώνει.

Γεγονός που ωθεί υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, αν και στην περίπτωση του αμερικανικού αργού η πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου, ιδίως νωρίς την Τετάρτη, λειτούργησε αντισταθμιστικά, ασκώντας πιέσεις στην τιμή του West Texas Intermediate, καθώς το ισχυρό δολάριο καθιστά το αμερικανικό αργό ακριβότερο για τους κατόχους ξένων νομισμάτων.

Ωστόσο, η μικρή διολίσθηση του δολαρίου έως το βράδυ της Τετάρτη, βοήθησε το αμερικανικό αργό να ανακάμψει και να κλείσει τελικά με κέρδη.

Στον αντίποδα, τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την οικονομία της Κίνας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη ήγειραν ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου, πιέζοντας χαμηλότερα το Brent.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το 2023, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε θέσει το Πεκίνο, ωστόσο ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, που περίμεναν ανάπτυξη 5,3%.

Όπως εξηγεί ο Κόλιν Τσιεζίνσκι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής στρατηγικής στη SIA Wealth Management, ορισμένοι επενδυτές απογοητεύθηκαν από τα στοιχεία, καθώς το εξέλαβαν ως “σημάδι ότι η οικονομία του Μέσου Βασιλείου συνεχίζει να αγκομαχά”.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, όπως προαναφέρθηκε, το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intemediate, ενισχύθηκε την Τετάρτη κατά 16 σεντς ή 0,2% και έκλεισε στα 72,56 δολάρια το βαρέλι, σβήνοντας τις απώλειες της τάξης του 0,4% που κατέγραφε στην αρχή των συναλλαγών.

Αντίθετα, το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε πτώση κατά 41 σεντς ή 0,5% και έκλεισε στα 77,88 δολάρια το βαρέλι, διαγράφοντας τα κέρδη του 0,2% που κατέγραψε την Τρίτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα