Κέρδη για τις ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξαγγελίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο και η στροφή της Fed σε μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική φέτος προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό αναμένεται να πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ και αλλού.

Η Fed αναμένεται να κρατήσει στάση αναμονής σήμερα, αναβάλλοντας για τον Μάρτιο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της. Ο επικεφαλής της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ αναμένεται παράλληλα να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο, προκειμένου να ελεγχθεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,7% στις 467,31 μονάδες. Ώθηση στα κέρδη έδωσε ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ο οποίος έκλεισε με κέρδη 4%, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν σε θετικό έδαφος.

Ο γερμανικός δείκτης DΑΧ κέρδισε 2,22% στις 15.459,39 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2,11% στις 6.981,96 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,33% στις 7.469,78 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 2,27%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άλμα 1,66%.

Όσον αφορά την κίνηση της τιμής των μεμονωμένων μετοχών, η ελβετική εταιρεία κατασκευής λογισμικού υπολογιστών Logitech συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών με τις κορυφαίες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 6% μετά τη λήψη μιας σειράς αξιολογήσεων αγοράς και υπεραπόδοσης από αναλυτές.


Στο κάτω μέρος του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, η γαλλική εταιρεία Orpea σημείωσε απώλειες 19%, καθώς η μετοχή συνεχίζει να πλήττεται από ισχυρισμούς για κακομεταχείριση κατοίκων, κάτι που η εταιρεία αρνείται.

Στο μεταξύ, η ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζει να κλιμακώνεται, με την συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές και την αποστολή στρατιωτικού υλικού από τη Δύση στο Κίεβο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες ότι μια στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας θα κρατούσε τον πληθωρισμό σε αυξημένα επίπεδα για περισσότερο λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια και στα εμπορεύματα.

Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Gediminas Simkus προειδοποίησε σήμερα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα αν οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακωθούν περαιτέρω και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για μια διπλωματική λύση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα