Κέρδη για 5η σερί εβδομάδα το πετρέλαιο – Σε υψηλό σχεδόν 3 ετών το Brent

Διεύρυναν τα κέρδη τους οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, με το αμερικανικό αργό να ολοκληρώνει την ημέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου και το Brent να σκαρφαλώνει σε υψηλό σχεδόν τριών ετών.

Την πολύ καλή εβδομάδα για τον μαύρο χρυσό τροφοδότησαν αφενός τα στοιχεία που έδειξαν πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση και αφετέρου η αργή ανάκαμψη της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού μετά τον τυφώνα Άιντα

“Η αγορά σταθμίζει τον παρατεταμένο αντίκτυπο στη διαταραχή του εφοδιασμού και τις πιθανές αντλήσεις αποθεμάτων που θα χρειαστούν για την ικανοποίηση της ζήτησης των διυλιστηρίων”, δήλωσε η Louise Dickson, αναλύτρια της Rystad Energy.

“Παρόλο που αυξάνονται τα βαρέλια στην παραγωγή, η έλλειψη προσφοράς είναι αισθητή, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης, έχουν περιορίσει σημαντικά την αγορά, τουλάχιστον σε πολύ βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ανοίγοντας τον δρόμο για να ξεπεράσει το Brent τα 77 δολάρια ανά βαρέλι”, τόνισε η Dickson.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται σήμερα στο 1,458%, ενώ το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κατά 0,2%, σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, ωστόσο συγκρατεί τα κέρδη του στο 0,1% σε εβδομαδιαία βάση.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 68 σεντς ή 0,9% και διαμορφώθηκε η τιμή του στα 73,98 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο του WTI από τις 13 Ιουλίου, το οποίο σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο 3%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς κινήθηκε το πετρέλαιο τύπου Brent, με το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου να προσθέτει 84 σεντς ή 1,1% στα 78,09 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, σημειώνοντας υψηλό σχεδόν τριών ετών, από τον Οκτώβριο του 2018. Στην εβδομάδα, το Brent σκαρφάλωσε κατά 3,7%.

Σημειώνεται πως WTI και Brent έκλεισαν ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα