Κέρδη άνω του 1,5% στις ευρωαγορές

Στην έντονη μεταβλητότητα του τελευταίου διαστήματος συνέχισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, βγάζοντας σημαντική αντίδραση μετά τις μεγάλες απώλειες χτες.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε με άνοδο 1,66% στις 407,34 μονάδες, με οδηγούς τους κλάδους της τεχνολογίας, των ΜΜΕ και του λιανεμπορίου που ενισχύθηκαν άνω του 3%, ενώ γενικότερα σχεδόν όλοι οι επιμέρους τομείς του δείκτη κινήθηκαν ανοδικά.

Στο ίδιο κλίμα η ευρωπαϊκή υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50 κινήθηκε ακόμα καλύτερα με κέρδη 1,85% στις 3.421 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό της Γηραιάς Ηπείρου, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε στις 12.594 μονάδες με άνοδο 1,56%, ο γαλλικός CAC 40 πραγματοποίησε άλμα 2% και έκλεισε στις 5.912 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 7.107 μονάδες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην ιταλική αγορά με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 1% για να ολοκληρώσει στις 20.920 μονάδες, όχι όμως και στην Ισπανία όπου ο IBEX 35 κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά με -0,14% στις 7.948 μονάδες.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, η Just Eat Takeaway είδε τον τίτλο της να πραγματοποιεί ράλι σχεδόν 14% αφότου έγινε γνωστό ότι η Amazon συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 2% στη αμερικανική θυγατρική της GrubHub προκειμένου να δώσει πρόσβαση στα μέλη του Prime.

Παρομοίως η EDF έκανε άλμα 14,5% αφότου η πρωθυπουργός της Γαλλίας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει πλήρως την εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη περιόρισαν τις δαπάνες τους στα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Μάιο καθώς συνεχίστηκε το ράλι των τιμών, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις στην κατηγορία τρόφιμα, ποτά και καπνός υποχώρησαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση, ωστόσο οι λιανικές πωλήσεις συνολικά μετά την κατρακύλα του Απριλίου κατά 1,4% τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 0,2%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση 0,4%.

Στη Γερμανία, οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν τον Μάιο, διαψεύδοντας επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να υποχωρήσουν λόγω του ξέφρενου πληθωρισμού και της αβεβαιότητας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τέλος, στις πολιτικές εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, συνεχίζεται και σήμερα το κύμα των παραιτήσεων από την βρετανική κυβέρνηση, με τα ΜΜΕ της χώρας να προεξοφλούν το τέλος της πρωθυπουργίας Τζόνσον στις επόμενες εβδομάδες.

Η πολιτική επιβίωση του Τζόνσον θα εξαρτηθεί στο τέλος από το αν οι “αντάρτες” στο κόμμα των Συντηρητικών θα κερδίσουν την πλειοψηφία ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για τη διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα