Κέρδη άνω του 1 τρισ. φέτος για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Ύστερα από ένα άκρως επώδυνο 2018, το πρώτο τρίμηνο του 2019 αποδεικνύεται γενναιόδωρο για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Έχουν δει την αξία τους να ανακάμπτει περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια από τα χαμηλά, στα οποία είχαν διολισθήσει τον περασμένο Δεκέμβριο. Και τούτο γιατί είτε πρόκειται για το Brexit είτε για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας οι επενδυτές επιλέγουν να βλέπουν το ποτήριο μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Oυσιαστικά οι επενδυτές θέλουν να πιστεύουν πως οι πολιτικές ηγεσίες έχοντας μάθει από τα παθήματα των προηγούμενων ετών, θα επιλέξουν τη συνεργασία και τον συμβιβασμό αντί της σύγκρουσης, η οποία πληγώνει όχι μόνο τις δικές τους οικονομίες, αλλά συνολικά το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με κέρδη περίπου 2,5% την τελευταία εβδομάδα κινείται πλέον σε υψηλά πέντε μήνων, μία ανάσα από τις 380 μονάδες. Από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί 12,1%. Παρόλα αυτά βρίσκεται μόλις 0,4% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία ήταν στα μέσα Μαρτίου του 2018, αφού η αιμορραγία από εκείνο το σημείο και έπειτα ήταν μεγάλη.

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα πρωτίστως στο Λονδίνο, όπου το σκηνικό σε κυβέρνηση και Βουλή είναι χαώδες. Το χάος αυτό όμως οδήγησε σε αναβολή του Brexit και τώρα πολλοί πιστεύουν ότι θα αναγκάσει τους βουλευτές στην αποδοχή μίας συμφωνίας, ενώ μία μερίδα αναλυτών και επενδυτών εξακολουθεί να ελπίζει και σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η σχετική πρόταση απερρίφθη χθες από τη Βουλή. Ωστόσο εάν η συμφωνία της Μέι υποστεί τρίτη ήττα την επόμενη Τετάρτη, οι Εργατικοί μπορεί να επαναφέρουν πρόταση για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.

Η Goldman Sachs δίνει 55% πιθανότητες να ψηφιστεί η συμφωνία της Μέι από τη Βουλή τελικά, αλλά και 35% στο ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από ένα νέο δημοψήφισμα. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα πυροδοτούσε εντυπωσιακό ράλι στις μετοχές. Εξαίρεση ενδεχομένως να ήταν οι βρετανικές, καθώς θα ωθούσε επίσης στα ύψη τη στερλίνα και επομένως θα περιόριζε την ελκυστικότητα των βρετανικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2016 οι βρετανικές μετοχές ανέβηκαν, όχι επειδή οι επενδυτές χάρηκαν με την απόφαση των Βρετανών, αλλά επειδή βυθίστηκε η στερλίνα.

Εξαιρετικά σημαντικές για τις αγορές είναι ωστόσο και οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ- Κίνας. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ουσιαστική πρόοδο, ωστόσο όλοι ξέρουν πόσο απρόβλεπτος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη θα έρθει, αλλά οι επενδυτές της ηπείρου ποντάρουν και εδώ στο θετικό σενάριο, που θέλει τον Τραμπ αυτή τη φορά να μην αποχωρεί από το τραπέζι, όπως έκανε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά να υπογράφει μία συμφωνία, η οποία θα δώσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα