Κέρδη άνω του 1% για την Ευρώπη

Ενισχύθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ.

Mε κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκές αγορές. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,21%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 1,34% στις 7.315,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 5.405,53 μονάδες και ο δείκτης του Λονδίνου επίσης σημείωσε άνοδο κατά 0,50% στις 7.315,36 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 κέρδισε 0,99% στις 9.335,37 μονάδες και ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,11% στις 21.522,50 μονάδες.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι επίσης στραμμένο στη Βρετανία καθώς σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί άλλη μία ψηφοφορία σε μια ύστατη προσπάθεια υπέρβασης του αδιεξόδου του Brexit.

Η μετοχή της EasyJet σήμερα κατέγραψε πτώση 9,71% μετά τη προειδοποίηση της εταιρείας πως η ζήτηση και η τιμολόγηση υποφέρουν από την αναταραχή του Brexit και το ασθενέστερο outlook.

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός και ο δομικός δείκτης στην ευρωζώνη, υποστηρίζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να καθυστερήσει μια προγραμματισμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,4% στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, έναντι προσδοκιών για παραμονή στο 1,5% του Φεβρουαρίου. Οι ενεργειακές τιμές ήταν η μόνη μεγάλη συνιστώσα του δείκτη που σημείωσε άνοδο τον Μάρτιο, κατά 5,3% σε ετήσια βάση από το 3,6% τον Φεβρουάριο.

Στις ΗΠΑ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017 διολίσθησε τον Μάρτιο η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 52,4 μονάδες τον Μάρτιο από 53 μονάδες το Φεβρουάριο. Η προκαταρκτική μέτρηση για τον Μάρτιο ήταν στις 52,5 μονάδες.

Στην Κίνα, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε το Μάρτιο έπειτα από τρεις διαδοχικούς μήνες πτώσης, υποδηλώνοντας ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η όποια ένδειξη επιβράδυνσης τείνει να ανησυχεί τους επενδυτές για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (PMI) της Κίνας ανέκαμψε δυναμικά τον Μάρτιο, φθάνοντας τις 50,5 μονάδες, υψηλό εξαμήνου, έναντι 49,2 τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα