Κέρδη 3% ο χρυσός στην εβδομάδα

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα ο χρυσός, ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε κέρδη της τάξης του 3%, για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες απωλειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Οι επενδυτές σήμερα κατοχύρωσαν μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, ωστόσο οι προσδοκίες για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης που αναζωπυρώθηκαν αυτήν την εβδομάδα έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο ώστε να ολοκληρώσει το πενθήμερο με σημαντικά κέρδη.

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,10 δολάρια ή περίπου 0,1% και έκλεισε στα 1.840 δολάρια η ουγγιά.

Πρόοδο σημειώνουν οι συνομιλίες για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας

Οι συνομιλίες στο Κογκρέσο επί της προ ημερών διακομματικής πρότασης Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 908 δισ. δολαρίων φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο, κάτι που παρείχε στήριξη στις τιμές του χρυσού.

Ελπίδες που ενίσχυσε σήμερα και η δήλωση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ότι υπάρχει μομέντουμ  στις συνομιλίες σχετικά με το νέο οικονομικό πακέτο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού και ότι η διακομματική πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις.

Η Πελόζι και ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μιτς Μακόνελ ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διατηρήσει τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά τις 11 Δεκεμβρίου, όταν και πρόκειται να λήξει η χρηματοδότηση.

Σε χαμηλό πάνω από δύο μηνών το δολάριο

Πρόσθετη στήριξη παρείχε στο πολύτιμο μέταλλο και η συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό δύο και πλέον μηνών.

Θετικά λειτούργησαν επίσης τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας αλλά με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που θεωρείται σημάδι ότι η ανάκαμψη απαιτεί ακόμα χρόνο, παρά τις ελπίδες που δημιουργούν οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων.

«Άλμα» 7% το ασήμι στην εβδομάδα

Αντίθετα, ανοδική κινήθηκε σήμερα το ασήμι παράδοσης Μαρτίου, που κέρδισε 12 σενς ή 0,5% και τερμάτισε στα 24,253 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άλμα 7,1% για την εβδομάδα. Το μέταλλο έκλεισε μάλιστα ανοδικά την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από 1 μήνα.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1% στα 3,5245 δολάρια η λίβρα, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 3,1%. Η πλατίνα Ιανουαρίου τερμάτισε στα 1.072,80 δολάρια η ουγγιά με κέρδη 3,3% την Παρασκευή και άλμα 11% για την εβδομάδα, ενώ το συμβόλαιο Μαρτίου για το παλλάδιο υποχώρησε 1,7% σήμερα, στα 2.357,80 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες άνω του 3% σε εβδομαδιαία βάση.

Σχετικά Νέα